Συζήτηση:Απαρτχάιντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Β Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα τάξης Β κατά την κλίμακα ποιότητας.

Μετακίνηση Βελτίωση του άρθρου[επεξεργασία κώδικα]

Σκοπεύω να μετακινήσω το άρθρο λόγω λανθασμένου τονισμού του λήμματος αφήνοντας το παρόν ως παραπομπή. Η προφορά της λέξης είναι διεθνώς απάρτχαϊντ (παροξύτονη) και όχι απαρτχάιντ (οξύτονη), που αποτελεί -ακόμα και γραμματικώς να το δει κανείς, ως μη εξελληνισμένη ξένη λέξη- αδικαιολόγητη και λανθασμένη ελληνική πρωτοτυπία. Το τραγελαφικό δε είναι ότι σπανιότερα μεν, αλλά αρκετά συχνά συναντάται η λέξη ως άπαρτχαϊντ (προπαροξύτονη), γεγονός που υπογραμμίζει την κατά το δοκούν και "όπως μας κάθεται στο αυτί" εκφορά κατά περίπτωση. Γνώμες και αντιρρήσεις δεκτές, πλην του επιχειρήματος, ότι "έτσι το γράφουν οι περισσότεροι". --MedMan (συζήτηση) 16:48, 30 Ιανουαρίου 2016 (UTC)

Δεν το γράφουν έτσι μόνο οι περισσότεροι, αλλά και τα λεξικά (ή τουλάχιστον το Λεξικό Τριανταφυλλίδη), με άλλα λόγια πρόκειται για καθιερωμένη ορθογραφία του όρου (ακόμη και αν δεν αποδόθηκε σωστά). --C Messier 16:54, 30 Ιανουαρίου 2016 (UTC)

ΥΓ. Κάνοντας μια μικρή έρευνα, τρόμαξα διαπιστώνοντας πόσο έχει διεισδύσει αυτό το αδικαιολόγητο λάθος και στον γραπτό λόγο (βιβλία και άρθρα εφημερίδων). Για αυτό πιθανώς να είναι μια πιο συμβατική λύση προτιμητέα, όπου το λήμμα απάρτχαϊντ θα δημιουργηθεί παραπέμποντας στο παρόν, το οποίο με τη σειρά του θα μείνει ως έχει. Τι λέτε?
Ακριβώς στις 16:54 πήγα να προσθέσω το παραπάνω και με πρόλαβες, φίλε C Messier. Τι λες επ' αυτού? --MedMan (συζήτηση) 16:56, 30 Ιανουαρίου 2016 (UTC)

Δημιουργία ανακατεύθυνσης από απάρτχαϊντ εδώ, αναφορά δίπλα στην αρχική ορθογραφία του όρου της πρωτότυπης προφοράς, κατά προτίμηση σε ΔΦΑ (η οποία σύμφωνα με τη ΒΠ στα αγγλικά είναι αυτή: [ɐˈpartɦɛit]). --C Messier 17:00, 30 Ιανουαρίου 2016 (UTC)

Συμφωνώ απόλυτα με τα προτεινόμενα και έκανα τις δύο αλλαγές (προφορά βάσει ΔΦΑ στο λήμμα και δημιουργία ανακατεύθυνσης). Ελπίζω να είναι εντάξει έτσι. Αν κάτι δεν σου αρέσει, απλά άλλαξέ το.
ΥΓ.: Άλλαξα και τον τίτλο του θέματος για να αποδίδει καλύτερα το τελικό πνεύμα του περιεχομένου. --MedMan (συζήτηση) 22:01, 2 Φεβρουαρίου 2016 (UTC)