Συζήτηση:Αμύγδαλο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Φυσικές Επιστήμες Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Φυσικές Επιστήμες», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Λήμμα προς επέκταση Προς επέκταση Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Προς επέκταση κατά την κλίμακα ποιότητας.

Ελληνοκεντρισμός[επεξεργασία κώδικα]

Θεωρώ πως οι αναφορές στην ελληνική παραγωγή αμυγδάλων συνιστούν ελληνοκεντρισμό. Τα αμύγδαλα δεν είναι αυτοφυή φυτά στην Ελλάδα και η χώρα δεν είναι σημαντικός παραγωγός τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρόλα αυτά στο λήμμα αναφέρονται πληροφορίες μόνο για την ελληνική παραγωγή χωρίς ίχνος αναφοράς πχ για την Καλιφόρνια η οποία είναι η πρώτη παραγωγός παγκοσμίως. Επίσης, υπάρχουν εντελώς αστήριχτες αναφορές όπως "Τα τελευταία χρόνια οι αυξημένες εισαγωγές αμυγδάλων από χώρες του εξωτερικού έχουν οδηγήσει στη μείωση της ντόπιας παραγωγής παρότι τα Ελληνικά αμύγδαλα διακρίνονται για την εξαιρετική ποιότητά τους τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση." που δεν στηρίζονται σε καμία πηγή. Θεωρώ πως πρέπει να αφαιρεθεί ή να αντικατασταθεί από τμήμα γενικά για την παραγωγή των αμυγδάλων παγκοσμίως, με προτεραιότητα στις μεγαλύτερες παραγωγούς.--Auslaender (συζήτηση) 11:13, 26 Απριλίου 2014 (UTC)

Η Ελλάδα είναι στη θέση 14 στα αμύγδαλα παγκοσμίως, με αξία 85.000 (1000$), σύμφωνα με τα στοιχεία του ΦΑΟ για το 2012, μετά από ΗΠΑ (2124697), Ισπανία (634753), Αυστραλία, Ιράν (300000), Μαρόκκο, Ιταλία, Συρία, Τουρκία, Τυνησία (206567), Αφγανιστάν, Κίνα, Αλγερία (100321) και Λιβύη (94431).

  • Αλλά κοιτώντας το και ανάποδα, τα αμύγδαλα δεν αποτέλουν μια από τις κύριες στην Ελλάδα (19η ως αξία στα τρόφιμα, περίπου 20 φορές λιγότερο από την αξία της κυρίαρχης καλλίεργειας, αυτή της ελιάς) (με τα ίδια στοίχεια)
Τα περί εξαιρετικής ποιότητας είναι POV και χωρίς πηγή μάλιστα. --C Messier 11:21, 26 Απριλίου 2014 (UTC)
Νομίζω πως το να αναφέρεται ο 14ος παραγωγός (14ος με τεράστια διαφορά από τους πρώτους) χωρίς καμία αναφορά στους προηγούμενους 13 είναι ελάχιστα λιγότερο ανισοβαρές από το να γράψω στο λήμμα του Μαραθωνίου Αθηνών το δικό μου όνομα στους συμμετέχοντες :)--Auslaender (συζήτηση) 11:59, 26 Απριλίου 2014 (UTC)

Έχεις δίκιο. Θα πρέπει να αναφέρονται και οι υπόλοιποι 13, αυτό, δηλαδή, θα ήταν το σωστό εγκυκλοπαιδικά. Από την άλλη, όμως, αφού υπάρχει έστω ο 14ος είναι κάτι που δε χρειάζεται να παραλειφθεί. Υπάρχει ελληνοκεντρισμός και σε άλλα θέματα, όπως στις ονομασίες συντακτικών και γραμματικών κανόνων/ονομάτων. Είναι ναι μεν πρόβλημα, αλλά δεν αποτελεί αιτία διαγραφής. Αν δε διαφωνεί κανείς, ας προστεθεί το ανάλογο πρότυπο, ώστε να προστεθούν στη συνέχεια και οι άλλοι 13 π.χ... Σχετικά με τα σημεία που είναι pov, τάσσομαι υπέρ της διαγραφής. Εν τέλει η έλλειψη πηγής δεν αποτελεί και αιτία διαγραφής. Πάντως, μιας και συζητάμε για ξυρούς καρπούς θα ήθελα να αναφέρω, ότι ένας χρήστης πρόσθεσε σε πολλά είδη ξηρών καρπών μια σελίδα, ίδια με το όνομα που έχει στη Βικιπαίδεια. (η σελίδα) να και ο χρήστης. Κάτι δε μου αρέσει εδώ... ίσως να αφαιρεθεί η συγκεκριμένη σελίδα, τείνει σε διαφήμιση. --ΖῷονΠολιτικόν (συζήτηση) 12:33, 26 Απριλίου 2014 (UTC)

Ευχαριστώ για τα σχόλια και πολύ καλή ανακάλυψη του ΖῷονΠολιτικόν για τους συνδέσμους προς την καθόλου εγκυκλοπαιδική μακιν από λογαριασμό στο όνομα της. Τώρα, για την ελληνοκεντρικότητα. Η αμφιλεγόμενη παράγραφος αυτή έχει τις ακόλουθες προτάσεις:

  • Η παραγωγή αμυγδάλων στην Ελλάδα συγκεντρώνεται κυρίως στη Θεσσαλία, στην περιοχή Αλμυρός η οποία δεν έχει πηγή και τουλάχιστον σύμφωνα με αυτό δεν ισχύει[1] .
  • Η λήψη της ψίχας του αμυγδάλου επιτυγχάνεται από ειδικά μηχανήματα (αμυγδαλοσπαστήρας). Πληροφορία η οποία προέρχεται από το σάιτ που σβήστηκε αλλά ας το αφήσουμε με σήμανση "Παραπομπή"
  • Στην Ελλάδα, η συνολική ποσότητα παραγόμενης αμυγδαλόψιχας με βάση τoν FAO ανέρχεται στους 12,000 τόνους ενώ οι κυριότερες παραγόμενες ποικιλίες είναι η φερενιά (ferragnes) και το τέξας (texas). Το οποίο πρέπει να αλλάξει και να αναφέρει τις 3- πρώτες χώρες, όχι την Ελλάδα
  • Τα τελευταία χρόνια οι αυξημένες εισαγωγές αμυγδάλων από χώρες του εξωτερικού έχουν οδηγήσει στη μείωση της ντόπιας παραγωγής παρότι τα Ελληνικά αμύγδαλα διακρίνονται για την εξαιρετική ποιότητά τους τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση. Το οποί πρέπει να σβηστεί ως POV

Κάποια άλλη άποψη;--Auslaender (συζήτηση) 18:11, 27 Απριλίου 2014 (UTC)

Το αφαίρεσα πάντως το εν λόγω site, όπου κι αν το είδα! Βασικά στο θέμα μας, σκέφτομαι, αν δε σε εμποδίσει κανείς να το επεξεργαστείς, κάνε τις αλλαγές, που νομίζεις, ότι χρειάζονται ή βάλε την κατάλληλη σήμανση (εκκρεμεί παραπομπή). Από την άλλη, γιατί να "αμαυρώσουμε", τζάμπα, ένα λήμμα, αν δε γίνεται τίποτα, ίσως κακώς σου έκανα αναίρεση χθες. Ελπίζω να κατάλαβες με τι σκεπτικό το έκανα, αλλά αν είναι και pov όλο, τι να πω; Ρίξε μου αναίρεση, να φύγει και η ετικέτα περί "ελληνοκεντρικότητα"... --ΖῷονΠολιτικόν (συζήτηση) 18:21, 27 Απριλίου 2014 (UTC)