Συζήτηση:Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος
Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Στρατιωτική Ιστορία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα. Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία. | ||
Έναρξη | Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης έναρξη κατά την κλίμακα ποιότητας. | |
Ύψιστης | Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με ύψιστη σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας. |
Είναι το κείμενο του ΜΠΕ για τους Βαλκανικούς (http://www.hri.org/MPA/gr/other/26_10/a_balkanikos.html, http://www.hri.org/MPA/gr/other/26_10/londino.html), με μικρές παραλλαγές. Το ίδιο και για το Β' Βαλκανικός Πόλεμος - Badseed απάντηση 20:57, 15 Ιουνίου 2006 (UTC)
- Σιγά σιγά θα διαφοροποιηθεί το κείμενο γιατί έτσι όπως είναι αποτελεί μόνο προϊόν προπαγάνδας.--Templar52 20:35, 8 Απριλίου 2008 (UTC)
Πιστεύω ότι οι 2 πρώτοι παράγραφοι πρέπει να μεταφερθούν στο άρθρο 'Βαλκανικοί πόλεμοι', αφού αναφέρουν γεγονότα προπαρασκευής, προ του 1912, και στο υπόψην άρθρο να αναφέρονται τα γεγονότα κατά την χρονική διάρκεια του Α' Β.Π.--Alexikoua 13:19, 26 Οκτωβρίου 2008 (UTC)
- Ήθελα νάξερα ποιές πηγές γράφουν τόσο ανόητα συμπεράσματα όπως π.χ. στην ενότητα "Συνθήκη του Λονδίνου" να χαρακτηρίζεται έξυπνη η τουρκική διπλωματία για τον διαχωρισμό των εδαφών από τους άλλους. Σε ποιά περίπτωση της παγκόσμιας ιστορίας οι ηττημένοι καθόρισαν τα όρια των νικητών στα απολεσθέντα εδάφη τους;--Templar52 10:40, 11 Νοεμβρίου 2008 (UTC)
Είναι κανόνας ο ηττημένος στις διαπραγματεύσεις να ελίσσεται με σκοπό την μετρίαση των αρνητικών επιπτώσεων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η Τουρκία χρησιμοποίησε την εξής τακτική:
- θέμα ανεξαρτησίας Αλβανίας, η οποία θα έπερνε εδάφη που ούτως ή άλλως ήταν χαμένα για την Τουρκία.
- μη αναγνώριση της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου.
Συνεπώς η Τουρκία είχε την δυνατότητα να πιέσει και αυτή, από την δύσκολη θέση της, κάποιες καταστάσεις.
Ομολογώ πως οι μόνες περιπτώσεις στην παγκόσμια ιστορία που ο ηττημένος δεν είχε καμμία απολύτως δυνατότητα να εισακουστεί στις διαπραγματεύσεις και να υποχωρήσει εξολοκλήρου στις απαιτήσεις των νικητών ήταν οι περιπτώσεις των άνευ όρων συνθυκολογήσεων.(δηλ. ολοκληρωτικής υποταγής, π.Χ. Ελλάδα μετά την ήττα από τον Άξονα, αλλά όχι μετά την ήττα από την Μικρασιατική εκστρατεία, εξ ου και η Συνθήκη της Λωζάνης, όπου παρότι ηττημένη διαπραγματεύτηκε καίρια εδαφικά και μη ζητήματα).
Ιδιαίτερη ανάλυση στα διπλωματικά γεγονότα του Α' Β.Π. γίνεται στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους (Εκδοτική Αθηνών). Τόμος ΙΔ'. Ενδιαφέρουσα είναι και η πρόσφατη προσέγγιση του ΣΚΑΪ στο θέμα [[1]], με σχόλια διάφορων ακαδημαϊκών και παράθεση διαφορετικών πηγών, ελληνικών και ξένων.Alexikoua 22:04, 11 Νοεμβρίου 2008 (UTC)
Νεκρός σύνδεσμος
[επεξεργασία κώδικα]Κατά την διάρκεια αρκετών αυτόματων ελέγχων ο ακόλουθος εξωτερικός σύνδεσμος βρέθηκε να είναι μη διαθέσιμος. Παρακαλούμε ελέγξτε αν ο σύνδεσμος είναι πράγματι νεκρός και διορθώστε τον ή αφαιρέστε τον σε αυτή την περίπτωση! ΠΑΡΑΚΑΛΩ η πρώτη παράγραφος να επαναθεωρηθεί μια και ΑΤΟΠΟΣ φαίνει ο ισχυρισμός της αιτιότητας ενός πολέμου, και επιπλέον η βιβλιογραφία είναι πενιχρή.
- http://www.hellasarmy.gr/galer1.htm (archive)
- In Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος on 2009-07-27 11:58:23, 404 Not Found
- In Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος on 2009-08-10 07:46:03, 404 Not Found
Η ιστοσελίδα έχει αποθηκευτεί από το Internet Archive. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη να βάλετε σύνδεσμο προς μια αντίστοιχη αρχειοθετημένη έκδοση: [2]. --Gerakibot 07:46, 10 Αυγούστου 2009 (UTC)
Νέο λήμμα
[επεξεργασία κώδικα]Τελικά δημιούργησα νέο λήμμα ειδικά για την Ελλάδα στον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο, έτσι ώστε να μην υπάρχει αναντιστοιχία τίτλου με περιεχόμενο. Ευελπιστώ σιγά σιγά, να τα ολοκληρώσω.(Dor-astra (συζήτηση) 17:15, 5 Νοεμβρίου 2018 (UTC))