Συζήτηση:Όμπερλιγκα (Ανατολική Γερμανία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Άρθρο βικι Ποδόσφαιρο Αυτό το λήμμα βρίσκεται στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Ποδόσφαιρο», μιας συνεργατικής προσπάθειας για την βελτίωση της κάλυψης του ποδοσφαίρου από την Βικιπαίδεια.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Έναρξη κατά την κλίμακα ποιότητας.
Μεσαία Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με μεσαία σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.
Football Germany.png Αντικείμενο της υποεπιχείρησης Γερμανικό ποδόσφαιρο.


Από όσο ξέρω η Δρέσδη ΣΚ είναι η ίδια ομάδα με την Ντιναμό Δρέσδης , ονομάστηκε Διναμό όταν έγινε ο διαχωρισμός σε πρωτάθλημα Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας δεν χρειάζονται διαφορετικοί σύνδεσμοι για διαφορετικά άρθρα . --✻tony esopi λέγε 16:09, 17 Ιανουαρίου 2008 (UTC)

Μάλλον έχεις δίκιο, αλλά στην αγγλική Βικι από όπου έκανα μετάφραση, ως κυπελλούχος Αν. Γερμανίας του 1958 αναφέρεται η Dresdner SC ενώ η Ντιναμό Δρ. σημειώνεται σε άλλες χρονολογίες πριν και μετά το 1958. Η Dresdner SC σύμφωνα πάλι με το λήμμα της αγγλικής Βικι ιδρύθηκε το 1898 και πήρε δύο πρωταθλήματα (1943, 1944 ), δύο Κύπελλα Γερμανίας (1940, 1941) και ένα Κύπελλο ΛΔΓ (1958). Σήμερα αγωνίζεται στην κατηγορία Bezirksklasse Dresden (VII).TB5050 15:25, 30 Μαΐου 2008 (UTC)

Η Dresdner SC δεν έχει την παραμικρή σχέση με την Δυναμό Δρέσδης και αν θεωρηθεί άξια αναφοράς, σαφώς απαιτείται ξεχωριστό λήμμα. Η ομάδα υπάρχει από το 1886, δηλαδή πολύ πριν τη Δυναμό. Η Δυναμό αποτελεί συνεχιστή της πρώτης σε ότι αφορά την πρωτοκαθεδρία στην πόλη της Δρέσδης. Η ιστορία της Dresdner SC έχει πολλές διακυμάνσεις. Μετά τον Β' Π.Π. όλες οι παλιές ομάδες που έδρευαν στην Γερμανία καταργήθηκαν αναγκαστικά. Η Dresdner SC, που είχε για αρχηγό τον μετέπειτα ομοσπονδιακό τεχνικό Χέλμουτ Σεν, βρήκε τη διάδοχη μορφή της το 1945 στην SG Friedrichstadt, η οποία παρέλαβε και αρκετούς παίκτες της πρώτης καθώς και το έμβλημά της και συνέχισε άμεσα τις επιτυχίες εκείνης. Πολεμήθηκε όμως μετά το 1950 από το νεοσύστατο σοσιαλιστικό κράτος της DDR. Πολλοί παίκτες το έσκασαν στο Δυτικό Βερολίνο και προσαρτήθηκαν στη Χέρτα, που μετονομάστηκε προσωρινά σε Hertha BSC/DSC. Όσοι έμειναν πίσω ενσωματώθηκαν με κρατική εντολή στην Tabak Dresden. Οι ομάδες της πόλεις ήταν διεσπαρμένες και το καθεστώς ήθελε στη Δρέσδη μια ισχυρή ομάδα, έτσι ίδρυσε το 1950 την SG Deutsche Volkspolizei Dresden με υποχρεωτική μετάκληση παικτών από άλλες πόλεις και λεηλατώντας άλλες ομάδες, ενώ από το 1953 μετονομάστηκε σε SG Dynamo Dresden (η γνωστή μας Δυναμό Δρέσδης). Το 1954 ιδρύθηκε η SC Einheit Dresden, που με την πτώση του τείχους πήρε ξανά το όνομα Dresdner SC και υπάρχει ως σήμερα. Αυτά πολύ συνοπτικά. --MedMan (συζήτηση) 03:51, 12 Ιουλίου 2014 (UTC)

Τονισμός[επεξεργασία κώδικα]

Η κατηγορία λέγεται Όμπερλιγκα, ο τόνος στο Ο. --MedMan (συζήτηση) 03:53, 12 Ιουλίου 2014 (UTC)