Συγκρότημα εκτοξεύσεων 40

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 28°33′43″N 80°34′38″W / 28.561965°N 80.577357°W / 28.561965; -80.577357

Συγκρότημα εκτοξεύσεων LC40. Ο πύραυλος Τιτάνας IV έτοιμος για εκτόξευση φέρει το διαστημόπλοιο Κασσίνι-Χόυχενς μέ προορισμό τον Κρόνο.

Το συγκρότημα εκτοξεύσεων πυραύλων με τον αριθμό LC-40 της Πολεμικής Αεροπορίας στο ακρωτήριο Κανάβεραλ είναι μια περιοχή στο νησί Merritt στην Φλόριντα. Χρησιμοποιήθηκε από την Πολεμική Αεροπορία των Η.Π.Α. ως βάση εκτόξευσης πυραύλων τύπου Τιτάνα ΙΙΙ και IV και είναι τώρα σε υπολειτουργία.

Περιγραφή του συγκροτήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το συγκρότημα LC 40 χτίστηκε μαζί με το LC 41 στο βόρειο μέρος της διαστημικής βάσης στις αρχές του 1963. Οι εξέδρες προορίζονταν για τις εκτοξεύσεις των πυραύλων Τιτάνων IIIC και IIID.

Η κατασκευή και συναρμολόγηση των πυραύλων γινότανε (παρόμοια και με το διαστημικό λεωφορείο) σε ένα ειδικό κτήριο, το κτήριο κάθετης κατασκευής, το λεγόμενο VIB. Ο πύραυλος ετοιμαζότανε, και πριν την συναρμολόγηση του φορτίου και της τελικής βαθμίδας μεταφερόταν με την βοήθεια ενός ειδικού πύργου στην εξέδρα, όπου τον περίμενε ένας υπερμεγέθης κινητός πύργος συντήρησης (αγγλ. Mobile Service Tower, MST) κυκλικός και με πόρτα που τον περιέκλειε εντελώς για την συνέχιση των εργασιών. Εκεί συναρμολογούνταν η τελική βαθμίδα εκτόξευσης και το φορτίο, ο δορυφόρος. Ο πύργος ξαναάνοιγε την πόρτα και εγκατέλειπε την εξέδρα για να απομακρυνθεί σε ασφαλή θέση παρκαρίσματος πριν την εκτόξευση του πυραύλου.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη εκτόξευση έγινε στις 18 Ιουνίου 1965 με έναν πύραυλο Τιτάνα IIIC. Ακολούθησαν πολλές μα άσημες αποστολές, μέχρι που στις 3 Νοεμβρίου 1966 εκτοξεύθηκε ένας πύραυλος για δοκιμαστική πτήση μεταφέροντας ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Gemini και ένα πρότυπο διαστημικό σταθμό τύπου MOL. Η πτήση αυτή δεν επαναλήφθηκε ποτέ, γιατί το το πρόγραμμα MOL εγκαταλείφθηκε.

Το συγκρότημα αναβαθμίστηκε μεταξύ Ιουνίου 1990 και Ιουνίου 1993 και προσαρμόστηκε στους πιο καινούργιους Τιτάνες IV. Παρά τα έργα αναβάθμισης εκτελέσθηκε εκτόξευση ενός Τιτανα ΙΙΙ Comercial με δορυφόρο Mars Observer για τον Άρη.

Μια άλλη εκτόξευση σταθμός για τις διαπλανητικές αποστολές ήταν η εκτόξευση του Κασσίνι-Χόυχενς στις 15 Οκτωβρίου 1997 με προορισμό τον Κρόνο.

Στις 30 Απριλίου 2005 εκτοξεύθηκε ένας Τιτάνας IVB με τον κατασκοπευτικό δορυφόρο USA 176.

Στις 25 Απριλίου 2007 η USAF παραχώρησε στην εταιρεία SpaceX άδεια εκτόξευσης για τον πύραυλο Falcon.

Σήμερα οι εγκαταστάσεις του συγκροτήματος είναι ακόμα σε καλή κατάσταση και, αν και υπολειτουργεί, θεωρείται ίσως ως εφεδρικό για τον πύραυλο Άρη I και Άρη V. Ίσως όμως ο κινητός πύργος να κατεδαφιστεί.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]