Στρατιωτικό Μουσείο Λαχανά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°57′8.9″N 23°12′15.6″E / 40.952472°N 23.204333°E / 40.952472; 23.204333

Στρατιωτικό Μουσείο Λαχανά
Χάρτης
Είδοςστρατιωτικό μουσείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°57′9″N 23°12′16″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Λαγκαδά
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1969[1]
Commons page Πολυμέσα

Το Στρατιωτικό Μουσείο Λαχανά είναι στρατιωτικό μουσείο κοντά στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα, αφιερωμένο στη Μάχη Κιλκίς-Λαχανά.[2]

Το μουσείο, το οποίο είναι επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού, περιέχει κυρίως αναμνηστικά των ελληνικών και βουλγαρικών στρατιωτικών μονάδων που συμμετείχαν στη μάχη.[3] Στον προαύλιο χώρο υπάρχουν τρία αιχμαλωτισμένα βουλγαρικά κανόνια, ένα με διαμέτρημα 12 χιλ., ένα με διαμέτρημα 10,5 χιλ. και ένα εμπροσθογεμές όπλο.

Στο εσωτερικό υπάρχει ένας μεγάλος ανάγλυφος χάρτης που δείχνει τις κινήσεις των μονάδων και τις συγκρούσεις μεταξύ του ελληνικού και του βουλγαρικού στρατού, ελληνικά και βουλγαρικά Μάνλιχερ 8 mm, υποπολυβόλα, πολυβόλα, οβίδες, κανόνια, ξιφολόγχες, ξίφη των διοικητικών μονάδων, ελληνικές στρατιωτικές στολές (η σημαντικότερη από τις οποίες είναι αυτή που φορούσε ο αντισυνταγματάρχης Παπακυριαζής, ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη του Λαχανά) και δύο ολόσωμα πορτρέτα των Ελλήνων πρωταγωνιστών στους Βαλκανικούς Πολέμους, του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου και του διαδόχου Κωνσταντίνου Α΄. Αξιοσημείωτοι είναι επίσης τέσσερις πίνακες του Κενάν Μεσαρέ, ο οποίος ήταν γιος του Οθωμανού διοικητή Χασάν Ταχσίν Πασά, ο οποίος παρέδωσε τη Θεσσαλονίκη στους Έλληνες και ακολούθησε τον Κωνσταντίνο στην εκστρατεία της Ηπείρου και στον Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο. Απεικονίζουν σκηνές από τη μάχη του Λαχανά κατά τη διάρκεια του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 14  Νοεμβρίου 2018.
  2. «ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΧΑΝΑ». users.sch.gr. 
  3. «Στρατιωτικό Μουσείο Λαχανά». thessaloniki.travel. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]