Στρατιωτική θητεία στην Κύπρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η στρατιωτική υπηρεσία στην Κυπριακή Εθνική Φρουρά είναι υποχρεωτική για όλους τους άρρενες πολίτες της Δημοκρατίας της Κύπρου, καθώς και κάθε άρρενα μη-πολίτη που γεννήθηκαν από γονέα ελληνοκυπριακής καταγωγής. Διαρκεί από την 1η Ιανουαρίου του έτους που κλείνουν τα 18 και τελειώνει στην 31η Δεκεμβρίου του έτους που κλείνουν τα 50[1]. Όλοι οι άνδρες κάτοικοι της Κύπρου που είναι σε ηλικία στράτευσης (16 και άνω) πρέπει να αποκτήσουν βίζα εξόδου από το Υπουργείο Άμυνας.

Επιστράτευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενεργό στρατιωτικό σχέδιο. Οι κληρωτοί που κατατάχτηκαν τον χειμώνα του 2016 πρέπει να υπηρετήσουν θητεία 14 μηνών[2] και η στρατιωτική υπηρεσία συνεχίζει ως εφεδρεία μετά τη λήξη της θητείας. Οι έφεδροι καλούνται αρκετές φορές τον χρόνο, για 1 ή 2 μέρες κάθε χρόνο. Μέχρι την ηλικία των 55 ετών μπορούν να επιλέξουν οικειοθελώς να συνεχίσουν τη στρατιωτική τους θητεία.[3]

Εάν κάποιος διεκδικεί καθεστώς αντιρρησία συνείδησης για θρησκευτικούς ή ιδεολογικούς λόγους, ο στρατολόγος μπορεί να χορηγήσει είτε στρατιωτική ή εναλλακτική κοινωνική υπηρεσία, ανάλογα με τις περιστάσεις της κάθε περίπτωσης[4]. Η στρατολόγηση Αρμενίων, Μαρωνιτών και Ρωμαιοκαθολικών ήταν προαιρετική, αλλά από το 2008 η στρατολόγηση έγινε υποχρεωτική για αυτούς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]