Στοές του Βατικανού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στοές του Βατικανού
Χάρτης
ΕίδοςΛότζια
ΑρχιτεκτονικήΑναγέννηση
Γεωγραφικές συντεταγμένες41°54′13″N 12°27′23″E
ΧώραΒατικανό
ΑρχιτέκτοναςΝτονάτο Μπραμάντε και Ραφαήλ
ΧρηματοδότηςΠάπας Ιούλιος Β΄
Commons page Πολυμέσα

Οι Στοές του Βατικανού, ιταλ. Logge di Raffaello, είναι οι διάδρομοι στο Αποστολικό Παλάτι, γύρω από την Αυλή του Αγ. Δαμάσου (Cortile di S. Damaso), ανοικτοί από τη μεριά της αυλής, οι οποίοι έχουν διακοσμηθεί με νωπογραφίες. Η εκτέλεση των έργων έγινε περί το 1519 από τη μεγάλη ομάδα καλλιτεχνών του Ραφαήλ, με τον Τζιοβάννι ντα Ουντίνε να έχει κάνει το μεγαλύτερο μέρος.

Οι στοές του Ραφαήλ, στο Αποστολικό Παλάτι.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επειδή ο χώρος δεν ήταν σημαντικός, δεν έγιναν μεγάλες τοιχογραφίες, αλλά διακοσμητικά μόνο σχέδια. Την εποχή εκείνη είχε ανακαλυφθεί πρόσφατα ο Χρυσός Οίκος (Domus Aurea) του Νέρωνα και τα διακοσμητικά σχέδια των τοίχων του είχαν κάνει εντύπωση. Με τις επιχωματώσεις των αιώνων, τα δωμάτια του Χρυσού Οίκου ήταν κάτω από το έδαφος και τα σχέδια των τοίχων ονομάστηκαν σπηλαιώδη (grotesque). Υπήρχε η επιθυμία να αντιγραφούν, έτσι οι επιφάνειες καλύφθηκαν με grotesque σχέδια σε λευκό φόντο. Η ζωγραφική μιμείται γλυπτά, κόγχες και μικρές φιγούρες σε μία αναβίωση του αρχαίου ρωμαϊκού ρυθμού. Ο μακρύς διάδρομος με την ποικιλία των ζωγραφικών στοιχείων του έγινε πρότυπο για μεταγενέστερους καλλιτέχνες, που δημιουργούσαν grotesque διακοσμήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Σε κάθε σταυροθόλιο υπάρχουν τέσσερις πίνακες, ένας σε κάθε πλευρά του, ενώ ο υπόλοποι χώρος γεμίζει με διακοσμητικά σχέδια. Το θέμα των πινάκων είναι σκηνές από τη Βίβλο: περιστατικά της Δημιουργίας, των Νώε, Μωϋσή, Ιησού Ναυή, Σολομώντα, Λωτ, Ιακώβ, Χριστού. Ενδιαφέρον έχει η ποικιλία των σχεδίων στους πεσσούς και στους ψευδοπεσσούς (pilasters). Η στοά είναι τώρα μέρος της τελετουργικής οδού για διακεκριμένους επισκέπτες· σε διαφορετική περίπτωση είναι μέρος της τουριστικής διαδρομής.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Wilson, Timothy, Ceramic Art of the Italian Renaissance, 1987, British Museum Publications, ISBN 0714105414

Πινακοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]