Στη χώρα των γουναρικών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στη χώρα των γουναρικών
ΣυγγραφέαςΙούλιος Βερν
ΕικονογράφοςJules Férat
ΤίτλοςLe Pays des fourrures
ΓλώσσαΓαλλικά
Ημερομηνία δημιουργίας1873
Ημερομηνία δημοσίευσης1873
Μορφήμυθιστόρημα
ΣειράΦανταστικά ταξίδια
Πρώτη έκδοσηΠιερ-Ζουλ Ετζέλ
ΠροηγούμενοΠεριπέτειες τριών Ρώσων και τριών Άγγλων στη Νότια Αφρική
ΕπόμενοΟ γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Στη χώρα των γουναρικών (γαλλ. Le Pays des fourrures) είναι ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα Ιουλίου Βερν. Είχε εμφανισθεί για πρώτη φορά σε συνέχειες στο γαλλικό περιοδικό Magasin d’Éducation et de Récréation από τον Σεπτέμβριο του 1872 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1873. Η δίτομη αρχική εικονογραφημένη έκδοση στη σειρά του Βερν «Voyages Extraordinaires» (νο. 10) τυπώθηκε επίσης το 1873 και πριν το τέλος του ίδιου έτους είχε ήδη μεταφρασθεί και εκδοθεί και στην αγγλική γλώσσα.

Περίληψη της πλοκής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1859 ο Τζάσπερ Χόμπσον και άλλα μέλη της «Εταιρείας του Κόλπου του Χάντσον», η οποία απασχολεί στρατιωτικούς, κυνηγούς και εμπόρους γουναρικών, διασχίζουν τα Βορειοδυτικά Εδάφη του Καναδά, μέχρι το Ακρωτήριο Μπάθερστ στον Αρκτικό Ωκεανό, σε μία αποστολή να δημιουργήσουν ένα φρούριο-εμπορικό σταθμό στον 70ό παράλληλο, βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Τους συνοδεύει ο Βρετανός αστρονόμος Τόμας Μπλακ, που θέλει να φθάσει στη συγκεκριμένη περιοχή για να παρακολουθήσει ως ολική την έκλειψη Ηλίου της 18ης Ιουλίου 1860. Η περιοχή που καταλήγουν είναι πολύ πλούσια σε άγρια ζωή και φυσικούς πόρους. Ο Χόμπσον και η ομάδα του ιδρύουν εκεί το «Φρούριο της ελπίδας». Σε κάποια στιγμή συμβαίνει ένας σεισμός και λίγο καιρό αργότερα αρχίζουν να συμβαίνουν πράγματα φαινομενικά ενάντια στους φυσικούς νόμους: η ολική έκλειψη Ηλίου γίνεται ορατή ως μερική, ενώ σταματά το φαινόμενο της παλίρροιας. Τελικώς όμως τα μέλη της αποστολής καταλαβαίνουν την αιτία....

Εκδόσεις στην ελληνική γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στη χώρα των γουναρικών, μετάφραση Δ.Β. Ακρίτα, εκδ. ΑΣΤΗΡ - Αλ. & Ε.Παπαδημητρίου (σειρά: Βιβλιοθήκη Ιουλίου Βερν #20), Αθήναι 1974, 264 σελίδες, ISBN 978-960-203-068-4 (επανεκτύπωση του 1993)


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]