LibriVox

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
LibriVox
ΙδρυτήςHugh McGuire
ΈδραΗΠΑ
ΣλόγκανFree public domain audiobooks, read by volunteers from around the world[1]
Ιστότοποςlibrivox.org
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Twitter
Commons page Πολυμέσα

Το LibriVox είναι μια ελεύθερη ψηφιακή βιβλιοθήκη ηχογραφημένων βιβλίων. Τα βιβλία που διαβάζονται από τους εθελοντές όλου του κόσμου ανήκουν στο δημόσιο τομέα.

Ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Hugh McGuire
Ο Hugh McGuire

Ιδρύθηκε το 2005 από τον Hugh McGuire[2] με σκοπό να δώσει δωρεάν πρόσβαση στο κοινό ηχογραφημένες αναγνώσεις βιβλίων του δημόσιου τομέα . Το πρώτο βιβλίο που ηχογραφήθηκε στο LibriVox ήταν το The Secret Agent[3]. (Μυστικός πράκτορας)
Σε μια συνέντευξη του 2006 στα αγγλικά [4] εξηγεί την επιθυμία του να διαθέσει τα παλιά βιβλία χωρίς πνευματικά δικαιώματα και τη φιλοσοφία του LibriVox

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το LibriVox είναι μια επινοημένη λέξη εμπνευσμένη από τις λατινικές λέξεις liber (βιβλίο) στη γενική μορφή libri και vox (φωνή), με τη σημασία BookVoice (ή φωνή του βιβλίου).

Η διαδικασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα βιβλίο μπορεί να διαβαστεί από ένα ή περισσότερα άτομα. Στη δεύτερη περίπτωση, ο συντονιστής συλλέγει τα αρχεία ήχου που σχετίζονται με το έργο και κάνει την επεξεργασία του έργου. Αυτό που μετράει είναι η τεχνική ποιότητα των αρχείων.

Η διαθεσιμότητα των ηχοβιβλίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ολοκληρωμένα ηχοβιβλία των εθελοντών είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο του LibriVox σε μορφή MP3 [5] και Ogg Vorbis[6] και αποθηκεύονται φυσικά στο Internet Archive, το οποίο προσφέρει δωρεάν χώρο στο LibriVox.

Πάνω από 9000 ηχογραφημένα βιβλία ήταν ήδη διαθέσιμα στο κοινό το Δεκέμβριο του 2015: περίπου το 90 % των βιβλίων είναι στα αγγλικά, αλλά επίσης και σε άλλες γλώσσες όπως: τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ελληνικά ακόμα και τα κινέζικα. Τον Αύγουστο του 2016, 24.000 ηχοβιβλία ήταν διαθέσιμα σε 75 γλώσσες.

Για την ελληνική γλώσσα είναι δύσκολο να δοθεί αριθμό ηχοβιβλίων. Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ηχογραφήσεις από ελληνόφωνους και από ελληνομαθείς.

Φήμη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το LibriVox έχει λάβει την υποστήριξη του Internet Archive και του Project Gutenberg. O Mike Linksvayer το περιέγραψε το 2008 ως "ίσως το πιο ενδιαφέρον έργο συλλογικής συνεργασίας "

Το έργο που παράγει το LibriVox έχει επίσης παρουσιαστεί στον διεθνή Τύπο και προτάθηκε από το BBC's Click, το MSNBC's Today Show, Reason, Wired, το περιοδικό US PC Magazine καθώς και στις εφημερίδες UK Metro και Sunday Times.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. web.archive.org/web/20190813104937/https://librivox.org/.
  2. «Hugh McGuire – publishing, technology, media, philosophy, a bit of politics» (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιουλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2021. 
  3. «LibriVox». librivox.org. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουλίου 2021. 
  4. Interview with LibriVox founder Hugh McGuire
  5. MP3 Το MPEG-1 Audio Layer 3 (3ο Επίπεδο Ήχου [του προτύπου] MPEG-1), γνωστό και ως ΜΡ3
  6. Ogg Vorbis free and open-source software

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

LibriVox mirrors