Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στηθόδεσμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Απεικόνιση του στηθόδεσμου, τύπου "Full-cup".

Ο στηθόδεσμος είναι εσώρουχο που καλύπτει το γυναικείο στήθος. Στη σημερινή εποχή είναι πιο συνηθισμένη στην καθομιλουμένη η χρήση της γαλλικής λέξης "σουτιέν", που σημαίνει "υποστήριγμα". Η ονομασία αυτή αναφέρεται στην υποστήριξη που προσφέρει ο στηθόδεσμος στο γυναικείο στήθος, κάνοντάς το να φαίνεται πιο στητό, νεανικό και θελκτικό. Ο στηθόδεσμος περιορίζει επίσης τις κινήσεις του στήθους κατά την άθληση, το τρέξιμο ή γενικά την κίνηση του σώματος. Στις μινωικές τοιχογραφίες της Κνωσσού απεικονίζεται ένα είδος στηθόδεσμου που προβάλλει αντί να καλύπτει το γυναικείο στήθος. Στην αρχαία ελληνική απαντούν οι λέξεις "στηθοδέσμη", "μαστόδετον", "μαστόδεσμος", "απόδεσμος". [1] Στη σημερινή του μορφή, το σουτιέν προήλθε από τον κορσέ, εσώρουχο που φορούσαν οι γυναίκες στο δυτικό κόσμο από τον 16ο αιώνα και μέχρι τον 20ο. Παρ'ολα αυτά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι στηθόδεσμοι ή αλλιώς σουτιέν δεν προφέρουν καμία ωφέλεια από άποψη ανατομίας ή φυσιολογίας.

Κρέμασμα του στήθους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολύ συχνά οι γυναίκες φοράνε στηθόδεσμους διότι λανθασμένα πιστεύουν ότι οι στηθόδεσμοι εμποδίζουν το κρέμασμα του στήθους τους. Γιατροί, πωλήτριες εσώρουχων, νεαρές και ενήλικες γυναίκες, πίστευαν ότι οι στηθόδεσμοι είναι ιατρικά απαραίτητοι για την υποστήριξη του στήθους. Σε ένα άρθρο του 1952 στο Parents' Magazine, o Frank H. Crowell έγραψε πως ήταν σημαντικό για τις έφηβες να αρχίσουν να φοράνε σουτιέν νωρίς, με σκοπό να εμποδίσουν το κρέμασμα του στήθους.[2]

Αυτή η πεποίθηση βασιζόταν σε μια λανθασμένη ιδέα, κατά την οποία το στήθος δε μπορούσε να υποστηριχθεί ανατομικά από μόνο του και πως το να φορούν οι γυναίκες στηθόδεσμους έχει θετικά αποτελέσματα, τα οποία φαίνονται κατά τη γήρανση. Ωστόσο, ερευνητές, κατασκευαστές σουτιέν και ειδικοί υγείας δε μπόρεσαν να βρουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να υποστηρίζει την ιδέα ότι φορώντας σουτιέν για όσο χρονικό διάστημα, μειώνει τις πιθανότητες της πτώσης του στήθους. Παράγοντες που επηρεάζουν τη πτώση του στήθους είναι το κάπνισμα, οι πολλαπλές εγκυμοσύνες, η μάζα του σώματος, το μεγάλο στήθος, η απότομη αύξηση ή απώλεια βάρους και η γήρανση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Lindell & Scott : Μέγα Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης.
  2. Brumberg, Joan Jacobs (9 Ιουνίου 2010). The Body Project: An Intimate History of American Girls. Knopf Doubleday Publishing Group. ISBN 978-0-307-75574-2. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]