Σταυρός της Σάντα Μαρία Νοβέλλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Σταύρωση της Σάντα Μαρία Νοβέλλα, έργο του Τζόττο

Ο Σταυρός της Σάντα Μαρία Νοβέλλα (στα ιταλικά: Il Crocifisso di Santa Maria Novella) είναι έργο του Τζόττο, που χρονολογείται στα τέλη του 13ου αιώνα. Πρόκειται για ξύλινο σταυρό με τον Εσταυρωμένο ζωγραφισμένο με τη τεχνική της τέμπερας και με χρυσό χρώμα. Βρίσκεται στο κεντρικό κλίτος της Βασιλικής της Σάντα Μαρία Νοβέλλα, στη Φλωρεντία.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σταυρός του Τζόττο έχει διαστάσεις 5,78 μ. και 4,06μ. Στο κάτω μέρος του είναι ζωγραφισμένα βράχια και σε μια κοιλότητα απεικονίζεται ένα ανθρώπινο κρανίο. Τα βράχια παραπέμπουν στο Γολγοθά όπου σύμφωνα με τη παράδοση τοποθετείται ο τάφος του Αδάμ. Το αίμα του Χριστού από τα καρφιά στα πόδια του, που ρέει προς το κρανίο, συμβολίζει τη λύτρωση του ανθρώπου από την αμαρτία χάρη στη θυσία του Χριστού. Δεξιά και αριστερά στο ύψος των χεριών του Χριστού είναι ζωγραφισμένοι η Παναγία και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης αντίστοιχα.[1]

Ο Τζόττο, σε αντίθεση με άλλους ομότεχνούς του της εποχής, ζωγράφισε τον Εσταυρωμένο με πιο νατουραλιστικό τρόπο ακολουθώντας τη γλυπτική παράδοση. Το σώμα του Χριστού, από το ίδιο του το βάρος, καθώς και το κεφάλι Του γέρνουν προς τα εμπρός. Ο κορμός, τα χέρια και τα πόδια Του έχουν αποδοθεί με τις σωστές ανατομικές λεπτομέρειες ενώ η αντίθεση φωτός και σκιάς στο σώμα Του δείχνει ότι έχει επέλθει ο θάνατος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Marcello Gaeta, Giotto und die croci dipinte des Trecento, Monaco di Vestfalia, Rhema, 2013.
  • Marco Ciatti e Max Seidel (a cura di), La Croce di Santa Maria Novella, Firenze, Edifir, 2001.
  • Maurizia Tazartes (a cura di), Giotto, Milano, Rizzoli, 2004.
  • Edi Baccheschi, L'opera completa di Giotto, Milano, Rizzoli, 1978.