Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σταθμός Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (PATH)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σταθμός Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου
Χάρτης
Είδοςσταθμός μετρό και υπόγειος σταθμός
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°42′42″N 74°0′38″W
Διοικητική υπαγωγήΜανχάταν
ΧώραΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Έναρξη κατασκευής2003
Ολοκλήρωση1903
ΙδιοκτήτηςΛιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ
ΑρχιτέκτοναςΣαντιάγο Καλατράβα
Commons page Πολυμέσα
Το εσωτερικό του Μεταφορικού Κόμβου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου τον Αύγουστο του 2016

Ο Σταθμός Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (PATH) είναι ένας τερματικός σταθμός στο σύστημα PATH, εντός του συγκροτήματος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στην οικονομική περιοχή του Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη. Εξυπηρετείται από τη γραμμή Newark–World Trade Center ανά πάσα στιγμή, καθώς και από τη γραμμή Hoboken–World Trade Center τις καθημερινές και είναι ο ανατολικός τερματικός σταθμός και των δύο.

Σχέδιο για την ανακατασκευή του δεύτερου Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου

Ο σταθμός του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου βρίσκεται κοντά στην τοποθεσία του τερματικού σταθμού Hudson του Hudson and Manhattan Railroad, που άνοιξε το 1909. Η Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ αγόρασε το χρεοκοπημένο σύστημα το 1961, το μετονομάστηκε σε PATH, και ανακατασκευάστηκε το Hudson Terminal ως μέρος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Ο σταθμός του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου άνοιξε στις 6 Ιουλίου 1971, ως αντικατάσταση του τερματικού σταθμού Hudson, το οποίο έκλεισε και κατεδαφίστηκε ως μέρος της κατασκευής του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ένας προσωρινός σταθμός PATH άνοιξε το 2003, ενώ το συγκρότημα του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου ανακατασκευαζόταν. Οι εργασίες σε ένα κτίριο μόνιμου σταθμού ξεκίνησαν το 2008. Το σπίτι του κύριου σταθμού, το Oculus, άνοιξε στις 3 Μαρτίου 2016 και ο τερματικός σταθμός μετονομάστηκε σε World Trade Center Transportation Hub, ή "World Trade Center" για συντομία.

Ο σταθμός του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου έχει πέντε πίστες και τέσσερις πλατφόρμες στη μέση ενός βρόχου στροφής. Τα τρένα από το Νιου Τζέρσεϋ χρησιμοποιούν τον βρόχο για να γυρίσουν και να επιστρέψουν στο Νιου Τζέρσεϊ. Οι πλατφόρμες βρίσκονται τέσσερις ορόφους κάτω από το επίπεδο του εδάφους. Το πάτωμα αμέσως πάνω από τις εξέδρες καταλαμβάνει ο ημιώροφος των ναύλων του σταθμού. Ο σταθμός WTC Cortlandt του μετρό της Νέας Υόρκης βρίσκεται δίπλα και πάνω από τον ημιώροφο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]