Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (2001-Σήμερα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το άρθρο αυτό προορίζεται για τον σύμπλεγμα "Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (2001-Σήμερα)". Για το σύμπλεγμα "Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου" , δείτε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Για τις επιθέσεις που κατέστρεψαν το αρχικό σύμπλεγμα, δείτε τις Επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.Συντεταγμένες: 40°42′42″N 74°00′49″W / 40.7117°N 74.0136°W / 40.7117; -74.0136

Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου τον Αύγουστο του 2016

Το δεύτερο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (αγγλικά: World Trade Center) είναι ένα ως επί το πλείστον ολοκληρωμένο συγκρότημα κτιρίων στη γειτονιά του Κάτω Μανχάταν της Νέας Υόρκης, στις ΗΠΑ, αντικαθιστώντας τα αρχικά επτά κτίρια στον ίδιο χώρο που καταστράφηκαν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Η τοποθεσία ανακατασκευάζεται με έως και έξι νέους ουρανοξύστες, τέσσερις από τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί. ένα μνημείο και μουσείο για όσους σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, το υπερυψωμένο Liberty Park δίπλα στην τοποθεσία, που περιέχει την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικόλαου και το Κέντρο Ασφάλειας Οχημάτων. και ένα συγκοινωνιακό κέντρο.

Τα κτίρια είναι μεταξύ πολλών που δημιουργήθηκαν από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Κέντρων Εμπορίου. Το αρχικό Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου περιελάμβανε τους Δίδυμους Πύργους, οι οποίοι άνοιξαν το 1973 και ήταν τα ψηλότερα κτίρια στον κόσμο τη στιγμή της ολοκλήρωσής τους. Καταστράφηκαν το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όταν αεροπειρατές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα πέταξαν δύο αεροσκάφη Boeing 767 στο συγκρότημα σε μια συντονισμένη τρομοκρατική ενέργεια. Οι επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου σκότωσαν 2.753 ανθρώπους. Η συνακόλουθη κατάρρευση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου προκάλεσε δομική αστοχία και στα γύρω κτίρια. Η διαδικασία καθαρισμού και ανάκαμψης στο χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου διήρκεσε οκτώ μήνες, μετά τους οποίους ξεκίνησε η ανοικοδόμηση του χώρου.

Από το δεύτερο Παγκόσμιο Κέντρο εμπορίου, ένα μερικώς ολοκληρωμένο σύμπλεγμα κτηρίων στην θέση του πρώτου, αντικαθιστώντας το μετά από τις επιθέσεις της 11 Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβάνει 6 νέους ουρανοξύστες, εκ των οποίων οι 3 έχουν ολοκληρωθεί (Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 1, 4 και 7), οι δύο βρίσκονται σε αναμονή (Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 2 και 5) και ο ένας βρίσκεται υπό κατασκευή (Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 3), καθώς και το Εθνικό Μουσείο και Μνημείο 11ης Σεπτεμβρίου για αυτούς που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις και ένα κέντρο μεταφορών (Σταθμός "Path"). Το ψηλότερο και το κυρίως κτίριο στο σύμπλεγμα, το One World Trade Center, αποτελεί από τον Νοέμβριο του 2014 το ψηλότερο κτίριο στις Η.Π.Α, καθώς και στο Δυτικό Ημισφαίριο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εθνικό μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 τον Απρίλιο του 2011
Το εθνικό μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 τον Απρίλιο του 2012
Σχέδιο για την ανακατασκευή του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.