Στέφανος Στουρνάρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι μια παλιά έκδοση της σελίδας, όπως διαμορφώθηκε από τον Flashdart2 (συζήτηση | συνεισφορές) στις 03:30, 18 Ιουλίου 2017. Μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την τρέχουσα έκδοση.
Στέφανος Στουρνάρας
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Στέφανος Στουρνάρας (Ελληνικά)
Γέννηση1867
Ζαγορά Μαγνησίας
Θάνατος22  Αυγούστου 1928
Βόλος
Αιτία θανάτουδάγκειος πυρετός
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΑνωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
Ιδιότηταζωγράφος και φωτογράφος
ΤέκναΝικόλαος Στουρνάρας και Κωνσταντίνος Στουρνάρας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Στέφανος Στουρνάρας (1867-1928) ήταν Έλληνας ζωγράφος και φωτογράφος.

Βίος

Ο Στέφανος Στουρνάρας γεννήθηκε στην Ζαγορά Πηλίου το 1867. Εργάστηκε στην Σμύρνη σε εμπορικό κατάστημα και μετά πήγε στην Αθήνα όπου παρακολούθησε μαθήματα στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών για εφτά χρόνια σπουδάζοντας ζωγραφική και χαρακτική. Την φωτογραφική τέχνη την έμαθε αυτοδίδακτος μελετώντας σχετική γαλλική βιβλιογραφία. Παράλληλα εργάστηκε ως εικονογράφος βιβλίων και περιοδικών δημιουργοντας χαρακτικά σε ξύλο. Το 1889 εγκαταστάθηκε στο Βόλο και ήταν ο πρώτος πτυχιούχος ζωγράφος της πόλης.[1] Πέθανε στις 22 Αυγούστου 1928.[1]

Ζωγραφικό και φωτογραφικό έργο

Αρχικά ασχολήθηκε με τη βυζαντινή αγιογραφία και την κοσιμκή ζωγραφική. Το 1892 άνοιξε καλλιτεχνικό φωτογραφείο. Όταν επιστρατεύθηκε στον πόλεμο του 1897 φωτογράφισε σκηνές από μάχες, όπως Βρύσης-Τυρνάβου, Βελεστίνου, Λοσφακίου και Προφήτη Ηλία Τυρνάβου.[1] Επίσης περιηγήθηκε με τη φωτογραφική μηχανή του το Πήλιο, τη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα, τη Βόρειο Εύβοια, και μετά τους Βαλκανικούς πολέμους το Άγιο Όρος, τη Μακεδονία και το 1920 τη Μικρά Ασία.

Τιμητικές διακρίσεις

Το 1907 πήρε μέρος στην Παγκόσμια Ναυτική Έκθεση του Μπορντό, με 50 φωτογραφίες.[1] Στην έκθεση αυτή τιμήθηκε με Αργυρό Βραβείο και τιμητικό δίπλωμα. Αμέσως μετά, το Βασιλικό Αυλαρχείο τού απένειμε τον τίτλο του επίσημου φωτογράφου του Διαδόχου Κωνσταντίνου.[1]

Παραπομπές

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Γιάννης Μουγογιάννης, «Καλλιτέχνες-φωτογράφοι. Οι πρωτοπόροι της φωτογραφίας στο Βόλο και το πλούσιο δημιουργικό έργο τους», Θεσσαλία: Βόλος, Πήλιο, Μετέωρα, Αμπελάκια, Επτά Ημέρες, Καθημερινή, 1996, σελ. 61-64.