Στέργιος Πιτσιόρλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Στέργιος Πιτσιόρλας
Stergios Pitsiorlas.jpg
Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Ελλάδας
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
5 Νοεμβρίου 2016
Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Προϊστάμενος Υπουργός Δημήτρης Παπαδημητρίου
Προκάτοχος Αλέξης Χαρίτσης
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 18 Μαρτίου 1955 (1955-03-18) (63 ετών)
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Υπηκοότητα Ελλάδα

Ο Στέργιος (Αστέριος) Πιτσιόρλας είναι Έλληνας πολιτικός, νομικός και επιχειρηματίας. Στις 5 Νοεμβρίου 2016 ορκίστηκε Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης στη δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα, αποχωρώντας από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, όπου διετέλεσε Πρόεδρος από τον Μάρτιο του 2015.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου 1955 στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1982 έως το 2004 άσκησε τη δικηγορία, ενώ εργάστηκε αργότερα ως ειδικός σύμβουλος με αντικείμενο την αξιολόγηση Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων (ΜΟΠ) Ανατολικής και Κεντρικής Ελλάδος.

Ως επιχειρηματίας δραστηριοποιείται από το 2010 στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις εταιρείες "Αιολικό Πάρκο Μαυροβούνι Α.Ε." και "Αιολική Ζάρακα Κούπια Α.Ε.". Διατελεί Πρόεδρος των "Med Sea Health Α.Ε." και "Μare Village A.E." με αντικείμενο την υλοποίηση τουριστικού επενδυτικού σχεδίου στη Χερσόνησο Κασσάνδρας, ενώ υπήρξε Πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας "Stroicentre Real Estate Construction Company A.E.".

Είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί.[1]

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε νεαρή ηλικία δραστηριοποιήθηκε στην αντιδικτακτορική οργάνωση ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στον Λεωνίδα Κύρκο, ενώ υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού.[2] Εξελέγη στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή της Ελληνικής Αριστεράς (ΕΑΡ) και διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Συνασπισμού (ΣΥΝ), όπου ανέλαβε διευθυντής του γραφείου του Νίκου Κωνσταντόπουλου. Από το 1996 έως και το 2004 υπήρξε Συντονιστής της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Το 2001 εκπροσώπησε το ΣΥΝ στη δημιουργία του "Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς", που οδήγησε το 2004 στη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ.[3]

Τον Μάρτιο του 2015 ορκίστηκε Πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.).[4] Τον Νοέμβριο του 2016 αποχώρησε από τη θέση του για να αναλάβει Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης μετά τον ανασχηματισμό της δεύτερης κυβέρνησης Τσίπρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]