Στέλιος Βότσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στέλιος Βότσης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1929
Θάνατος9  Νοεμβρίου 2012
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΣχολή Καλών Τεχνών Σλέιντ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταζωγράφος

Ο Στέλιος Βότσης (19299 Νοεμβρίου 2012[1]) ήταν από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της Κύπρου. Σπούδασε ζωγραφική στο Saint Martin’s School of Art, στο Sir John Cass College of Art και στη Royal Academy στο Λονδίνο. Αποφοίτησε από το Slade School of Art του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1955.

Παρουσίασε το έργο του σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Κύπρο αλλά και σε χώρες όπως Ελλάδα, Αγγλία, Ιταλία (Bienale Βενετίας),Ολλανδία, Ινδία, Βραζιλία, Γιουγκοσλαβία, Κρακοβία, Νορβηγία, Ισπανία, Γερμανία, Αμερική κλπ.

Εκπρόσωπος της γενιάς των Κύπριων καλλιτεχνών που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο την περίοδο μετά την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ο Στέλιος Βότσης ενσάρκωσε, με εκπληκτική ενάργεια, μέσω του έργου του, τον προσανατολισμό της κυπριακής τέχνης στα διδάγματα και τις κατακτήσεις του παγκόσμιου εικαστικού γίγνεσθαι και τη συνακόλουθη, αναπόφευκτη ρήξη της με τις τότε παραδεδεγμένες αξίες.

Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου (Ε.ΚΑ.ΤΕ) και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πορεία και στην ανέλιξη της Κυπριακής Τέχνης.

Πνεύμα ανήσυχο και σε διαρκή αναζήτηση, ο Στέλιος Βότσης δεν περιόρισε τη δράση του στην αμιγώς καλλιτεχνική δημιουργία. Από τις επάλξεις του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών, του οποίου υπήρξε επί σειρά ετών πρόεδρος, πάλεψε για την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας ως προς την αξία της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στέλιος Βότσης ανήκε στην κατηγορία των καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν πολλές μορφές έκφρασης. Σαν νέος Πικάσο παρακολουθούσε με επαγγελματικό ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη μοντέρνα τέχνη και γονιμοποιούσε το έργο του με νέες εικαστικές ιδέες.

Στα μέσα του 20ού αιώνα, όταν ωρίμαζε ο Βότσης ως καλλιτέχνης, κύρια ροή στην τέχνη ήταν η αφηρημένη έκφραση. Ο Βότσης με το ανήσυχο πνεύμα δεν μπορούσε να μείνει αδιάφορος στις προκλήσεις ενός σημαντικού καλλιτεχνικού κινήματος. Εγκατέλειψε τη φιγούρα, επηρεασμένη από τη σχολή του Γιούστον Ρόουντ, και υιοθέτησε το νέο κίνημα με ενθουσιασμό.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να δημιουργήσει τα πιο εμπνευσμένα έργα αφηρημένης τέχνης που έγιναν ποτέ στην Κύπρο!

Ο Βότσης έχει μια φρέσκια και ζωηρή φαντασία που του επιτρέπει να απλοποιεί, να προσθέτει και να αφαιρεί από τις συνθέσεις του με άνεση και αποφασιστικότητα.

Δίνει κατανοητές λύσεις σε περίπλοκα προβλήματα όπως ένας λαϊκός ζωγράφος. Επικοινωνεί εύκολα τα έργα του, τα οποία είναι προσιτά σε όλους, από τον πιο αμόρφωτο γεωργό μέχρι τον πολυμαθή καθηγητή πανεπιστημίου.

Οι εικόνες εραστών, χαρταετών, ποδηλατιστών και ανεμόμυλων μεταφέρουν το λυρικό αίσθημα λαϊκού τραγουδιού. Οι χώροι μέσα στους οποίους ζουν είναι επίπεδοι και δίνει στις αναπαραστάσεις δυναμική παρουσία.

Εκτός από το διηγηματικό στοιχείο, τα έργα του περιλαμβάνουν σύμβολα πνευματικού περιεχομένου σε γεωμετρικά σχήματα. Αυτά συνδέονται ρυθμικά με τα παραστατικά στοιχεία και η εικόνα διατηρεί την ενότητά της. Τα νοήματα των συμβόλων απευθύνονται σε ανθρώπους με εξειδικευμένες γνώσεις.

Ο Βότσης ήταν άνθρωπος της εποχής του με πλούσιες εμπειρίες ζωής και γνώσης. Στις συνομιλίες του εκφραζόταν καθαρά και κατανοητά.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Απεβίωσε ο Στέλιος Βότσης»[νεκρός σύνδεσμος], Πολίτης- Παράθυρο, 9-11-2012, ανάκτηση 18-11-2013.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]