Στάδιο της Νεμέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°48′17″N 22°43′1″E / 37.80472°N 22.71694°E / 37.80472; 22.71694

Αρχαίο στάδιο Νεμέας
Χάρτης
ΕίδοςAncient Greek stadium και αρχαιολογική θέση
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°48′24″N 22°42′53″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Νεμέας
ΤοποθεσίαΑρχαία Νεμέα
ΧώραΕλλάδα
Προστασίααρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα
Commons page Πολυμέσα
Νεμέα, Ελλάδα.

Το Στάδιο της Νεμέας βρίσκεται στον αρχαίο χώρο της Νεμέας, στη σύγχρονη περιοχή της Κορινθίας.[1] Εκεί, οι αρχαίοι Έλληνες αθλητές συμμετείχαν στο στάδιο, μόλις λίγα μέτρα από τον Ναό του Δία. Το στάδιο της Νεμέας έπαιξε μεγάλο ρόλο στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ανασκαφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1964, κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής από τον Τσαρλς Κ. Ουίλιαμς II, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια ορθογώνια πέτρα στο μέτωπο του σταδίου. Αυτό θεωρείται ότι είναι η αφετηρία. Υπάρχει ελάχιστη φθορά στο αντικείμενο εκτός από πολλά σημάδια στην κορυφή, τα οποίο ο Ντέιβιντ Γκίλμαν Ρομάνο λέει ότι εξηγούνται από το ότι «το στάδιο αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως κατώφλι».[2] Επίσης εμφανίζεται στο μπλοκ ένας μεμονωμένος χαρακτήρας, ένα έψιλον (ɛ). Αν και η μορφή του έψιλον δεν είναι αρχαϊκή, είναι δύσκολο να πει κανείς εάν είναι ή όχι μέρος της αρχικής χρήσης της γραμμής αφετηρίας ή όχι.

Το στάδιο της Νεμέας όπως είναι σήμερα.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Στάδιο της Νεμέας έπαιξε σημαντικό ρόλο στον ελληνικό αθλητισμό. Το στάδιο, ή το τρέξιμο, πραγματοποιήθηκε εδώ. Το στάδιο πήρε το όνομά του από το κτίριο στο οποίο έλαβε χώρα. Μεταξύ του 776 και του 724 π.Χ., όχι μόνο ήταν το στάδιο το κορυφαίο γεγονός των αγώνων της Νεμέας, αλλά ήταν και το μοναδικό γεγονός. Οι νικητές του σταδίου θα κέρδιζαν αρχικά το σύνολο των αγώνων.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Hellenistic Stadium». Nemea Center, University of Berkeley (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2017. 
  2. Ρομάνο, Ντέιβιντ Γ. (1977) Hesperia: The Journal of the American School of Classical Studies at Athens, vol. 46 no. 1. σελ. 29.
  3. Μίλερ, Στέφεν Γ. (2004). Ancient Greek Athletics. New Haven: Yale University Press. σελ. 31.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]