Σπερματικός τόνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο σπερματικός πόρος ξεκινά από τον όρχι και εισέρχεται στην βουβωνική χώρα.

Ο σπερματικός τόνος είναι μια σωληνοειδής δομή που λειτουργεί ως αγωγός μεταξύ των όρχεων και του υπόλοιπου αναπαραγωγικού συστήματος. Συνίσταται από ινώδη ιστό, μύες, αιμοφόρα αγγεία και νεύρα, τα οποία κυλούν προς και από τον όρχι. Οι περισταλτικές συσπάσεις των μυϊκών ινών του σπερματικού πόρου συμβάλλουν στην εξώθηση των σπερματοζωαρίων από τον όρχι.[1]

Ο σπερματικός πόρος αποτελεί επέκταση της ουράς της επιδιδυμίδας. Πορεύεται προς τα άνω κατευθυνόμενος προς την ουροδόχο κύστη και ακριβώς πριν φθάσει στον προστάτη διευρύνεται και σχηματίζει την σπερματική λήκυθο. Εκεί ενώνεται με τον πόρο της σπερματοδόχου κύστης και δημιουργούν τον εκσπερματικό πόρο,[2] ο οποίος διαπερνά τον προστάτη και καταλήγει στην προστατική μοίρα της ουρήθρας.[1] Κατά την διάρκεια της μεταφοράς τους τα σπερματοζωάρια αναμιγνύονται με το έκκριμα των επικουρικών γεννητικών αδένων δημιουργώντας το σπέρμα, το οποίο εξέρχεται από το στόμιο της ουρήθρας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Η οδός του σπέρματος». www.eugonia.com.gr. Ανακτήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2022. 
  2. bouzalas.gr (20 Απριλίου 2020). «Ανδρικό γεννητικό σύστημα». Ιωάννης Μπουζαλάς Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος. Ανακτήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2022.