Σούγκορο Γιαμαμότο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σούγκορο Γιαμαμότο
ΌνομαΣούγκορο Γιαμαμότο
ΓέννησηΣατόμου Σιμίζου
22 Ιουνίου 1903
Οτσούκι, Γιαμανάσι, Ιαπωνία
Θάνατος14 Φεβρουαρίου 1967 (63 ετών)
Γιοκοχάμα, Ιαπωνία
ΚοιμητήριοΔημόσιο Κοιμητήριο Καμακούρα
ΨευδώνυμοΣούγκορο Γιαμαμότο (μεταξύ άλλων)
Επάγγελμα/
ιδιότητες
Συγγραφέας
ΓλώσσαΙαπωνικά
ΕθνικότηταΙάπωνας
ΥπηκοότηταΙαπωνία
Περίοδος1926 - 1967
ΕίδηΜυθιστόρημα - μικρές ιστορίες

Ο Σατόμου Σιμίζο (ιαπωνικά: 清水 三十六, Shimizu Satomu, 22 Ιουνίου 1903 - 14 Φεβρουαρίου 1967), περισσότερο γνωστός με ψευδώνυμο του Σούγκορο Γιαμαμότο, (山本 周五郎, Yamamoto Shūgorō), ήταν Ιάπωνας μυθιστοριογράφος και συγγραφέας μικρών ιστοριών, ιδιαίτερα ενεργός την περίοδο Shōwa της Ιαπωνίας. Η λογοτεχνία του κατέληξε δημοφιλής και κυκλοφόρησε έργα με πάνω από 14 ψευδώνυμα. Γεννήθηκε στην Οτσούκι, στην περιφέρεια Γαμανάσι, μέσα σε φτωχή οικογένεια. Λόγω οικονομικής δυστοκίας, παράτησε τις εγκύκλιες σπουδές του νωρίς, συνεχίζοντας όμως μία ελλιπή εκπαίδευση. Το ψευδώνυμο του το πήρε από ένα μαγαζί με χρησιμοποιημένα βιβλία, από το οποίο ζούσε από πάνω του ως οικότροφος.

Το λογοτεχνικό του ντεμπούτο το έκανε με μία μικρή ιστορία τη Sumadera fukin, καθώς κι ένα θεατρικό έργο σε τρία μέρη, ονόματι Horinji iki, τα οποία και τα δύο κυκλοφόρησαν το 1926. Το αρχικό του έργο ήταν είχε επίκεντρο την παιδική λογοτεχνία. Το 1932, έκανε μεταστροφή στην καριέρα του κι έγραψε την πρώτη του ιστορία για ενήλικες, ονόματι Dadara Dambei, η οποία έλαβε μία μικρή αποδοχή από τον λογοτεχνικό κόσμο της εποχής. Αυτό του έδωσε κίνητρο να συνεχίσει σε αυτήν την κατεύθυνση, γράφοντας αστυνομική λογοτεχνία και περιπέτειες με νεαρούς συνήθως πρωταγωνιστές. Μεταξύ το 1940 και το 1945 έγραψε και ιστορίες με θέμα τους σαμουράι και τον γυναικείο δυναμισμό, έργα ταιριαστά για την περίοδο του πολέμου.

Έργα με θέμα την ιστορία συνέχισε να γράφει και στην μεταπολεμική Ιαπωνία, όπως το Momi no ki wa nokotta. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από μία δυσαρέσκεια για την εξουσία, συμπάθεια για τους περιθωριακούς και αδικημένους, και με έμφαση στην παράδοση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Nihon Fujin Fudoki, το οποίο ήταν υποψήφια στα Naoki Award, έναν από τους πιο εξέχοντα λογοτεχνικά βραβεία στην Ιαπωνία, με τον Γιαμαμότο να απαρνείται την υποψηφιότητα, λέγοντας ότι το έργο του δεν είναι λογοτεχνικό. Απεβίωσε από πνευμονία στη Γιοκοχάμα, σε ηλικία 63 ετών. Το 1987, δημιουργήθηκαν λογοτεχνικά βραβεία με το όνομά του (Yamamoto Shūgorō Prize).[1][2] Πολλά έργα του διασκευάστηκαν και έγιναν σενάριο σε κινηματογραφικές ταινίες, όπως στο Sanjuro, του Ακίρα Κουροσάβα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]