Σοφίτα (μουσικός χώρος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Σοφίτα ήταν ο επάνω όροφος ενός μεγάλου καλλιτεχνικού χώρου, στην οδό Μνησικλέους 29, στην Πλάκα. Διαμορφώθηκε από τον Αρία, με επιδότηση από τον ΕΟΤ και ήταν ένας χώρος καλλιτεχνικής έκφρασης, όπου συγκεντρώνονταν πολλοί διανοούμενοι της εποχής. ( Χατζιδάκης, Ελύτης κ.α.}

Στη δεκαετία του '70 λειτούργησε για λίγο σαν μπουάτ, με τον Γιώργο Ζωγράφο, κ.ά., ενώ για μια σαιζόν την ανέλαβε ο Κώστας Τουρνάς, όπου παρουσίασε το έργο του "Τα απέραντα χωράφια".

Από 1980-1984 αναλαμβάνει τη Σοφίτα ο Ηρακλής Τριανταφυλλίδης και την μετατρέπει σε χώρο ελεύθερης έκφρασης. Παίζει για κάποιο διάστημα ο ίδιος με το συγκρότημά του Ηρακλής & Λερναία Ύδρα, ενώ κυρίως φιλοξενεί όλα τα γκρουπ της εποχής, γνωστά και άγνωστα.

Αυτό το διάστημα έχουν περάσει πολλοί μουσικοί, έλληνες και ξένοι, όπως και συγκροτήματα. Εκτός από μουσική παίζεται θέατρο, Καραγκιόζης και γίνονται εικαστικές εκθέσεις και πολλά συμμετοχικά θεάματα. Πρωταγωνιστής στα συμμετοχικά θεάματα ήταν ο ηθοποιός Αλέκος Κολλιόπουλος. Η μεγάλη σκηνή (σχεδόν το 1/3 της σάλας) επιτρέπει την ανάπτυξη κάθε είδους παράστασης.

Έχουν γίνει ζωντανές ηχογραφήσεις από τον Αργύρη Ζήλο, που τις μετάδωσε στις ραδιοφωνικές εκπομπές του.

Από τη Σοφίτα έχουν περάσει επίσης : Vice Humans, Κάπτεν Νέφος, Metro Decay, Ανυπόφοροι, Μασσέλες, Φατμέ, Αίολος, Magic de spell, Stress, Yell-o-yell, Γενιά του χάους, Heaven and Hell, Live Flash Band, Exit, Κώστας Ευγένης, Νικ. Άσιμος, Δημ. Παναγόπουλος, Δημ. Δημητράκας, Χρ. Ζυγομαλάς, Γ. Γραικούσης, Π. Γανωσέλης, Τάκης Μακρής, Γ. Βανάκος, και πολλά άλλα συγκροτήματα και καλλιτέχνες, που τα ονόματά τους θα προστεθούν στον κατάλογο προσεχώς.

Το 1984, με το κλείσιμο της Πλάκας, η Σοφίτα έπαψε να λειτουργεί και μετατράπηκε σε κατοικία.