Σουλτάν Μπαχού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σουλτάν Μπαχού
Shrine of Sufi Saint Sultan Bahu, Jhang .jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση17  Ιανουαρίου 1630[1][2][3]
Shorkot
Θάνατος1  Μαρτίου 1691[1][2][3]
Jhang
ΘρησκείαΙσλάμ
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΠαντζάμπι γλώσσα
περσικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποιητής
συγγραφέας

Ο Χαντράτ Σουλτάν Μπαχού[4] ή Μπαχού Α' Γουάν (ούρντου: سُلطان باہُو‎, παντζάμπι: ਸੁਲਤਾਨ ਬਾਹੂ και سلطان باہو, περ. 1630-1691) ήταν σουφιστής μυστικιστής, ποιητής και λόγιος που άκμασε στα εδάφη της Αυτοκρατορίας των Μουγκάλ κατά τον 17ο αιώνα. Τιμάται ως άγιος του σουφισμού[4].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μαυσωλείο του Σουλτάν Μπαχού στο Πακιστάν.

Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία σχετικά με τη ζωή του Σουλτάν Μπαχού, αναφορές για τον οποίο γίνονται περιστασιακά σε διάφορα έργα. Κύρια πηγή πληροφοριών για το πρόσωπό του αποτελεί μια μεταγενέστερη εξιδανικευτική για τον ίδιο βιογραφία, γραμμένη από τον απόγονό του, Σουλτάν Χαμίντ[5]. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Χαμίντ, ο Μπαχού γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Σαχ Τζαχάν, στο Σορκότ του Παντζάμπ (στη σημερινή εποχή βρίσκεται εντός των ορίων του Πακιστάν), οικισμό που είχε παραχωρηθεί στον πατέρα του που ήταν στρατιωτικός[4][5].

Ο Σουλτάν Μπαχού ασχολήθηκε με τη συγγραφή ποιητικών έργων, διατριβών, επιστολών και άλλων βιβλίων (ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν έχει καθοριστεί) στην περσική γλώσσα, με εξαίρεση ένα έργο του, το οποίο είναι γραμμένο στα παντζάμπι. Απεβίωσε το 1691. Στο Γκαρχ Μαχαράτζα της επαρχίας Πουντζάμπ του Πακιστάν υπάρχει μαυσωλείο προς τιμήν του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]