Σοτομαρίνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σοτομαρίνα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Σοτομαρίνα
45°12′53″N 12°17′41″E
ΧώραΙταλία
Διοικητική υπαγωγήΚιότζα
ΠροστάτηςΜαρτίνος της Τουρ
Υψόμετρο2 μέτρα
Ταχ. κωδ.30015
Τηλ. κωδ.041
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Σοτομαρίνα μία Ιταλική πόλη Ρωμαϊκής καταγωγής είναι προάστιο της κοινότητας Κιότζα, ανήκει στην Μητροπολιτική Πόλη της Βενετίας, στην Ιταλική Περιφέρεια του Βένετο στην βόρεια Ιταλία. Η Σοτομαρίνα είναι νησί που διασχίζεται με κανάλια, συνδέεται με την γειτονική Κιότζα και τα υπόλοιπα νησιά με γέφυρες, οι διαστάσεις του είναι 5 χιλιόμετρα σε μήκος, 300 μέτρα σε πλάτος. Τον 7ο αιώνα η Σοτομαρίνα ήταν γνωστή σαν "Μικρή Κλόντια", συνδεόταν με την γειτονική Κιότζα με μια πέτρινη γέφυρα.[1]

Ο οικισμός καταστράφηκε στην διάρκεια του "Πολέμου της Κιότζα" (1379) ανάμεσα στην Δημοκρατία της Βενετίας και την Δημοκρατία της Γένοβας για την διεκδίκηση της πόλης. Ο οικισμός παρέμεινε πλημμυρισμένος και ακατοίκητος για πολλούς αιώνες μέχρι τον 17ο αιώνα που ξανακτίστηκε. Η παραθαλάσσια περιοχή ανακαινίστηκε σημαντικά στα τέλη του 19ου αιώνα με την εκτροπή του ποταμού Μπρέντα και την δεκαετία του 1930 κατασκευάστηκε ένα φράγμα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]