Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Πορτογαλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα
Partido Social Democrata
Logo PSD cor.PNG
Πρόεδρος Ρουί Ρίο
Ιδρυτής Φρανσίσκο Ντε Σα Καρνέιρο
Ίδρυση 6 Μαΐου 1974
Έδρα Rua de Sao Caetano 9, Λισαβόνα, Πορτογαλία
Πτέρυγα νεολαίας Σοσιαλδημοκρατική Νεολαία
Ιδεολογία Συντηρητισμός
Φιλελευθερισμός
Χριστιανοδημοκρατία
Πολιτική θέση Κεντροδεξιά
Χρώματα πορτοκαλί
Συνέλευση της Δημοκρατίας
89 / 230
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
6 / 21
Περιφερειακά συμβούλια
45 / 104
Τοπική κυβέρνηση
770 / 2.086
Πολιτικό σύστημα Πορτογαλίας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Πορτογαλίας είναι ένα κεντροδεξιό πολιτικό κόμμα στην Πορτογαλία. Είναι ευρέως γνωστό με τα αρχικά του PSD. Το κόμμα κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2011 με 108 εκ των 230 θέσεων στη Συνέλευση της Δημοκρατίας.

Το κόμμα ιδρύθηκε το 1974, δύο εβδομάδες μετά την Επανάσταση των Γαρυφάλλων. Το 1979 συμμάχησε με άλλα κεντροδεξιά κόμματα για να σχηματίσει τη δημοκρατική συμμαχία, που κέρδισε τις εκλογές εκείνης της χρονιάς. Μετά τις εκλογές του 1983, το κόμμα σχημάτισε έναν ευρύ συνασπισμό με το αντίπαλο Σοσιαλιστικό Κόμμα, που κέρδισε τις εκλογές της χρονιάς 1985, υπό την ηγεσία του Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα. Ο Σίλβα υπηρέτησε ως πρωθυπουργός για δέκα χρόνια, στα οποία θέσπισε ένα οικονομικά φιλελεύθερο σύστημα. Μετά την κάθοδό του, το κόμμα έχασε τις εκλογές του 1995. Το κόμμα επέστρεψε στην εξουσία υπό την ηγεσία του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, το 2002, αλλά ηττήθηκε το 2005. Ο τωρινός ηγέτης Πέδρο Πάσους Κοέλιου εκλέχθηκε στις 26 Μαρτίου 2010 και έγινε πρωθυπουργός ένα χρόνο αργότερα.

Παρά το όνομα του κόμματος, το PSD ανήκει στην κεντροδεξιά πτέρυγα. Η πρώτη του πολιτική ιδεολογία μετά την ίδρυση του ήταν κεντροαριστερή και καθαρά σοσιαλιστική αλλά άλλαξε θέσεις το 1980. Το PSD είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και κατέχει 6 έδρες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.