Πέδρο Πάσους Κοέλιου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πέδρο Πάσους Κοέλιου

Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας
Περίοδος
21 Ιουνίου 2011 – 26 Νοεμβρίου 2015
ΠρόεδροςΑνίμπαλ Καβάκο Σίλβα
ΠροκάτοχοςΖοζέ Σόκρατες
ΔιάδοχοςΑντόνιο Κόστα
Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Πορτογαλίας
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
26 Μαρτίου 2010
ΠροκάτοχοςΜανουέλα Φερέιρα Λέιτε
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση24 Ιουλίου 1964 (1964-07-24) (59 ετών), Κοΐμπρα, Πορτογαλία
Εθνότητα Πορτογαλική
Πολιτικό κόμμαΣοσιαλδημοκρατικό Κόμμα
ΣύζυγοςΦάτιμα Παντίνια (διαζευγμένοι)
Λάουρα Φερέιρα
Παιδιά3
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Λισσαβόνας
Πανεπιστήμιο Λουσιάντα
ΕπάγγελμαΟικονομολόγος
ΘρήσκευμαΚαθολική Εκκλησία
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πέδρο Μανουέλ Μαμέδε Πάσους Κοέλιου (πορ. Pedro Passos Coelho) είναι Πορτογάλος πολιτικός και πρωθυπουργός της χώρας από τις 21 Ιουνίου 2011 ως τον Νοέμβριο του 2015. Είναι, επίσης, ο τωρινός πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Πορτογαλίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα χρόνια και σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1964 στην Κοΐμπρα. Ο πατέρας του, Αντόνιο Πάσους Κοέλιου, ήταν γιατρός, ενώ η μητέρα του, Μαρία Ροντρίγκες Σάντος Μαμέδε, ήταν νοσοκόμα. Έχει μια μεγαλύτερη αδελφή, την Μαρία Τερέζα Μαμέδε Πάσους Κοέλιου και έναν μικρότερο αδελφό, τον Μιγκέλ Μαμέδε Πάσους Κοέλιου, που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση.[1][2] Πέρασε την παιδική του ηλικία στην Αγκόλα, όπου και πήγε σχολείο στη Λουάντα και στο Σίλβα Πόρτο (σήμερα Κουΐτο) μέχρι τα δέκα του χρόνια, απ' όπου και έφυγε ύστερα από την Επανάσταση των Γαρυφάλλων και την ανεξαρτησία της Ανγκόλας. Στα 19 του χρόνια, πήγε να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας. Αν και είχε δηλώσει ως πρώτη προτίμηση την ιατρική, τελικά σπούδασε μαθηματικά, καθώς οι βάσεις για την εισαγωγή στην ιατρική σχολή ήταν πολύ υψηλές, αλλά δεν αποφοίτησε. Απέκτησε το πρώτο του παιδί στα 24 του χρόνια μετά τον γάμο του με την Φάτιμα Παντίνια. Έγινε μέλος της νεολαίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και εξελέγη πρόεδρός της το 1991. Την ίδια χρονιά εξελέγη βουλευτής για την περιφέρεια Βίλα Ρεάλ, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1999.

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξελέγη αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος το 2005, ενώ δεν κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος το 2008, χάνοντας από τη Μανουέλα Φερέιρα Λέιτε, πράγμα που κατάφερε το 2010. Μέχρι το 2010, προσπάθησε να πείσει τη σοσιαλιστική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Ζοζέ Σόκρατες να λάβει μέτρα λιτότητας προκειμένου να διατηρηθεί η οικονομική σταθερότητα, πράγμα που δεν κατάφερε, ψηφίζοντας κατά στην ψηφοφορία του κοινοβουλίου για ψήφο εμπιστοσύνης, οδηγώντας την κυβέρνηση Σόκρατες σε παραίτηση. Στις εκλογές της 5ης Ιουνίου 2011, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κατάφερε να πετύχει μια ιστορική, όπως έχει χαρακτηριστεί, νίκη, με τον Κοέλιου να γίνεται, τελικά, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, σχηματίζοντας κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα του Πάουλο Πόρτας, που ορίστηκε υπουργός Εσωτερικών και Εξωτερικών Υποθέσεων.[3] Έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές του 2015, ο κεντροδεξιός συνασπισμός στο οποίο ανήκει και το κόμμα του Κοέλιου κέρδισε τη νίκη, αλλά χωρίς αυτοδυναμία. Ο Κοέλιου έλαβε εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης μειψηφίας τον Οκτώβριο του 2015.[4] Η νέα κυβέρνηση Κοέλιου υπήρξε η πιο βραχύβια στην πολιτική ιστορία της χώρας, καθώς κατέρρευσε στις 10 Νοεμβρίου, έπειτα από την καταψήφιση των προγραμματικών προτάσεων.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Pedro Passos Coelho της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).