Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Καζαχστάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Καζαχστάν
Казахская Советская Социалистическая Республика
Қазақ Кеңестік Социалистік Республикасы
19361991
Flag of the Kazakh SSR.svg
Σημαία
Emblem of Kazakh SSR.svg
Εθνόσημο
Soviet Union - Kazakhstan.svg
Πρωτεύουσα Άλμα-Ατά (το σημερινό Αλμάτι)
Γλώσσες καζάχικα, ρώσικα

Η Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Καζαχστάν (συντομογραφία: ΣΣΔ Καζαχστάν, καζάχικα: Қазақ Кеңестік Социалистік Республикасы, ρωσικά: Казахская Советская Социалистическая Республика) ήταν μία από τις δεκαπέντε Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες που συγκροτούσαν την Σοβιετική Ένωση.

Η ΑΣΣΔ Καζαχστάν, που ανήκε στην Ρωσική ΣΟΣΔ, ανακηρύχθηκε Σοσιαλιστική Δημοκρατία στις 5 Δεκεμβρίου 1936. Ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση στην ΕΣΣΔ -μετά την Ρωσική ΣΟΣΔ- και βρίσκονταν στην στέπα της κεντρικής Ασίας. Συνόρευε στα ανατολικά με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και την Μογγολία, στον βορά και στα βορειοδυτικά με την Ρωσική ΣΟΣΔ και στον νότο με τις ΣΣΔ Κιργιζίας, ΣΣΔ Ουζμπεκιστάν και ΣΣΔ Τουρκμενιστάν. Στα δυτικά βρέχονταν από την Κασπία Θάλασσα. Πρωτεύουσα ήταν η Άλμα-Ατά, το σημερινό Αλμάτι. Στην ΣΣΔ Καζαχστάν βρίσκονταν σημαντικές εγκαταστάσεις και πεδία δοκιμών του σοβιετικού στρατιωτικού προγράμματος, καθώς και το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ. Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η ΣΣΔ έγινε το σημερινό ανεξάρτητο κράτος του Καζακστάν.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Kazakh Soviet Socialist Republic της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).