Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γαλικίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γαλικίας
Галицкая социалистическая советская республика
Επαναστατική επιτροπή (προσωρινή)

 

1920


Σημαία

Πρωτεύουσα Τερνοπίλ
Πολιτική δομή Επαναστατική επιτροπή (προσωρινή)
Ιστορική εποχή Μεσοπόλεμος, Πολωνο-Σοβιετικός πόλεμος
 -  Ίδρυση 15 Ιουλίου 1920
 -  Κατάλυση 21 Σεπτεμβρίου 1920
Σήμερα Ουκρανία

Η Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γαλικίας (ΣΣΔ της Γαλικίας) ήταν αυτοανακηρυγμένη και βραχύβια πολιτική οντότητα που υπήρχε από τις 15 Ιουλίου έως τις 21 Σεπτεμβρίου του 1920. Το κομμουνιστικό κράτος ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια μιας επιτυχημένης επίθεσης του Κόκκινου Στρατού το καλοκαίρι του 1920, ως μέρος του Πολωνοσοβιετικού πολέμου. Ως αποτέλεσμα, η πολωνο-ουκρανική κοινή στρατιωτική δύναμη (Πολωνο-Ουκρανικό Μέτωπο) αναγκάστηκε να υποχωρήσει από τις θέσεις κατά μήκος του Δνείπερου που εξασφάλισε νωρίτερα στη δεκαετία του 1920 στις πρόποδες των Καρπαθίων.

Η δημοκρατία έγινε μια ζώνη της συνεχιζόμενης σύγκρουσης εντός της περιοχής του Νοτιοδυτικού μετώπου του Κόκκινου Στρατού. Από την επιτυχημένη επίθεση τον Ιούλιο του 1920, η Σοβιετική κυβέρνηση δημιούργησε επίσης το Πολρεβκόμ και είχε προθέσεις για την δημιουργία της Πολωνικής Σοσιαλιστικής Σοβιετικής Δημοκρατίας. Μια παρόμοια, αλλά λιγότερο περίτεχνη δραστηριότητα του κομμουνιστικού Πολρεβκόμ, σχετιζόταν με το βορειοδυτικό μέτωπο του Κόκκινου Στρατού (η "κυβέρνηση", ήταν εγκατεστημένη στο Μπιάλιστοκ).

Η Γαλικιανή ΣΣΔ ιδρύθηκε στις 15 Ιουλίου του 1920, όταν εξεδώθηκε η διακήρυξη της Γαλικιανής Επαναστατικής Επιτροπής (Χαλρεβκόμ), μιας προσωρινής κυβέρνησης με επικεφαλής τον Βολοντιμίρ Ζατόνσκι (Βλαντιμίρ Ζατόνσκι). Η κυβέρνηση δημιουργήθηκε στις 8 Ιουλίου στο Κίεβο υπό την αιγίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας.

Η κομμουνιστική κυβέρνηση μεταφέρθηκε στο Ταρνοπόλ (το σημερινό Τερνοπίλ) της Ανατολικής Γαλικίας, στις 1 Αυγούστου του 1920 μετά την κατάληψη της περιοχής από τον Κόκκινο Στρατό. Την ίδια μέρα το Χαλρεβκόμ εξέδωσε το διάταγμα "Για την εγκαθίδρυση της Σοβιετικής εξουσίας στη Γαλικία". Οι κηρυγμένες εθνικές γλώσσες (με ισοδύναμο καθεστώς) ήταν τα πολωνικά, τα ουκρανικά και τα Γίντις. Με τα διατάγματα, η κομμουνιστική κυβέρνηση κατάργησε την ιδιωτική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, εφάρμοσε την οχτάωρη εργασία, διαχώρισε την εκκλησία από το κράτος και εθνικοποίησε εκκλησία κτήματα, θέσπισε ένα ενιαίο σχολείο εργασίας με επταετή εκπαίδευση, και εθνικοποίησε της γης. Από το τέλος του Αυγούστου, το Χαλρεβκόμ προσπάθησε να διεξάγει εκλογές για να ιδρύσει μία μόνιμη Σοβιετική κυβέρνηση και να συγκαλέσει το Συνέδριο των Σοβιέτ Όλης της Γαλικίας.

Με την πολωνική επίθεση στις 15 Σεπτεμβρίου αυτά τα σχέδια απέτυχαν και το Χαλρεβκόμ αποσύρθηκε από το Ταρνοπόλ. Στις 21 Σεπτεμβρίου 1920, η δημοκρατία καταργήθηκε επίσημα και η επαναστατική επιτροπή μετατράπηκε στο Γαλικιανό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας. Με την υπογραφή της Ειρήνης της Ρίγα τον Μάρτιο του 1921, το γραφείο ρευστοποιήθηκε. 

Το Χαλρεβκόμ δεν είχε υπό τον έλεγχο του την πιο σημαντική περιοχή της Ανατολικής Γαλικίας: την περιοχή του Λβιβ με τις πετρελαιοπηγές του Μπόρισλαβ και του Ντρόχομπιτς. 

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νόρμαν Ντέιβις, White Eagle, Red Star: The Polish-Soviet War, 1919-20, Pimlico, 2003, (ISBN 0-7126-0694-7). (First edition: St. Martin's Press, inc., Νέα Υόρκη, 1972)
  • Michal Klimecki. Galicyjska Socjalistyczna Republika Rad. Okupacja Malopolski (Galicji) Wschodniej przez Armie Czerwona w 1920 roku., Τορούν, 2006.
  • Βασίλ Βερίγκα. Галицька Соціялістична Совєтська Республіка 1920 p., НТШ 1986, τόμος 203
  • Μπόρις Τιστσίκ Ιωσήφοβιτς. Галицька Соціалістична Радянська Республіка (1920 p.) - Λβοβ, 1970.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]