Σλοβακο-Ουγγρικός Πόλεμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Σλοβακο-Ουγγρικός Πόλεμος, γνωστός επίσης ως Σύντομος πόλεμος ( ουγγρικά: Kis háború, σλοβάκικα: Malá vojna) διήρκεσε από τις 23 Μαρτίου έως τις 4 Απριλίου 1939. Στον πόλεμο ενεπλάκησαν δύο κράτη, η Σλοβακική Πολιτεία και το Βασίλειο της Ουγγαρίας. Η σύγκρουση έλαβε χώρα στην ανατολική Σλοβακία.

Προϊστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εδαφική κατανομή των εδαφών της Σλοβακίας που προσαρτήθηκαν από την Ουγγαρία:
1. Εδάφια γύρω από την Μπρατισλάβα ήταν ουγγρική επικράτεια μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 1947. Μεταφέρθηκαν στην Τσεχοσλοβακία ύστερα από απαίτηση της Τσεχοσλοβακίας, για να ενισχύσει την άμυνα γύρω από την Μπρατισλάβα.
2. Νότια Σλοβακία. Ενσωματώθηκε στην Ουγγαρία σύμφωνα με την πρώτη διαιτησία της Βιέννης στις 2 Νοεμβρίου 1938. Τα εδάφη επεστράφησαν στην Τσεχοσλοβακία στις 8 Μαΐου 1945
3. Λωρίδα γης στην ανατολική Σλοβακία, γύρω από τις πόλεις Στάκτσιν και Σομπράντσε. Ενσωματώθηκαν μετά την ουγγρική νίκη στο πόλεμο, στις 4 Απριλίου 1939. Η λωρίδα γης επεστράφη στην Τσεχοσλοβακία στις 8 Μαΐου 1945.
4 - Δήμοι Ντεβίν και Πετρζάλκα. Από τον Νοέμβριο του 1938 έως το 1945, προσαρτήθηκαν στη Γερμανία.
5. Γερμανική ζώνη προστασίας. Η ζώνη δημιουργήθηκε μετά τη σύναψη της συμφωνίας προστασίας της Σλοβακίας από το Ράιχ, στις 23 Μαρτίου 1939.

Το φθινόπωρο του 1938, η Τσεχοσλοβακία υποχρεώθηκε να παραδώσει ορισμένα εδάφη της στο Γερμανικό Ράιχ σύμφωνα με τη συμφωνία του Μονάχου. Στις 2 Νοεμβρίου 1938 υποχρεώθηκε σε περαιτέρω εδαφικές απώλειες, σύμφωνα με την πρώτη διαιτησία της Βιέννης, όπου τμήματα της νότιας Τσεχοσλοβακίας παραδόθηκαν στην Ουγγαρία. Στις 14-15 Μαρτίου 1939, μετά από γερμανική πίεση, η Σλοβακία έγινε ανεξάρτητο κράτος το οποίο αναγνώρισε η Ουγγαρία. Ταυτόχρονα, το επονομαζόμενο "υπόλοιπο της Τσεχίας" προσαρτήθηκε στη Γερμανία ως προτεκτοράτο της Βοημίας και Μοραβίας. Η Ρουθηνία των Καρπαθίων ανακήρυξε την ανεξαρτησία της αλλά λίγες μέρες αργότερα προσαρτήθηκε από την Ουγγαρία.

Στις 22 Μαρτίου 1939 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τις επιτροπής καθορισμού των σλοβακοουγγρικών ανατολικών συνόρων. Επειδή τα Τσεχοσλοβακικά στρατεύματα αποσύρθηκαν στην Τσεχία, η Ουγγαρία πιθανότατα υπολόγισε ότι η σλοβακική επικράτεια ήταν ελεύθερη από στρατεύματα.

Ιστορικό του πολέμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 23 Μαρτίου 1939, οι ουγγρικές δυνάμεις πέρασαν στη Σλοβακία μέσω της Ρουθηνίας των Καρπαθίων χωρίς προηγούμενη κήρυξη πολέμου. Οι στρατιώτες είχαν λάβει εντολή από τους ανωτέρους τους να κινηθούν όσο το δυνατόν δυτικότερο. Τα σλοβακικά στρατεύματα, τα οποία υποστηρίχθηκαν από μερικές εναπομείνουσες τσεχοσλοβακικές δυνάμεις, οι οποίες δεν είχαν εγκαταλείψει ακόμα τη Σλοβακία, ξεκίνησαν την αντεπίθεση τους στις 24 Μαρτίου. Ένα μεγάλο μέρος των μαχών ήταν αερομαχίες. Ο βομβαρδισμός μιας βάσης της Σλοβακικής Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στη Σπίσκα Νοβά Βες σκότωσε 13 σλοβάκους, τονώνοντας ακόμη περισσότερο τα αντιουγγρικά συναισθήματα των Σλοβάκων. Ήδη από τις 24 Μαρτίου ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ανακωχής, αλλά οι μάχες συνέχισαν μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Στις 23 Μαρτίου 1939 Γερμανία και Σλοβακία υπογράφουν συμφωνία προστασίας της δεύτερης από την πρώτη. Η σύμβαση προστασίας υπεγράφη από τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Γιόζεφ Τίσο. Εκ μέρους της Γερμανίας υπέγραψε εκπρόσωπος του Ράιχ, ενώ η συμφωνία υπεγράφη στη Ζίλινα. Ο Τίσο ήθελε στρατιωτική υποστήριξη από τη Γερμανία. Το αίτημα απορρίφθηκε αλλά η γερμανική πλευρά προσέφερε άμεση παρέμβαση στην ανατολική Σλοβακία. Ο Τίσο απέρριψε την προσφορά. [1]

Στις αρχές Απριλίου οι δύο εμπόλεμες πλευρές (Σλοβακία και Ουγγαρία) ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις. Ως αποτέλεσμα στις 4 Απριλίου υπεγράφη σύμβαση με την οποία η Σλοβακία υποχρεούται να παραχωρήσει μια λωρίδα γης στην ανατολική Σλοβακία. Οι περιοχές που παραδόθηκαν στη Σλοβακία περιλάμβαναν: τις πόλεις Στάκτσιν, Σομπράντσε και τις γύρω περιοχές. Έτσι η Σλοβακία παρέδωσε στην Ουγγαρία μια περιοχή έκτασης 1.697 τ.χλμ., η οποία είχε πληθυσμό 69.930 κατοίκων και 78 κοινότητες.

Στη Σλοβακική πλευρά σκοτώθηκαν σκοτώθηκαν 22 στρατιώτες και 36 πολίτες. Στην Ουγγρική πλευρά σκοτώθηκαν 8 στρατιώτες και 15 πολίτες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jozef Tiso: Die Wahrheit über die Slowakei, o. O., 1948, S. 52.