Σλαβοσερβία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χάρτης της περιφέρειας

Η Σλαβοσερβία (σερβικά : Славеносрбија, ουκρανικά : Слов'яносербія) ήταν παλιά διοικητική στρατιωτική περιφέρεια της Ρωσικής Αυτοκρατορίας που υφίσταται από το 1753 μέχρι το 1764. Βρισκόταν στα εδάφη της σημερινής Ουκρανίας μεταξύ των ποταμών Μπαχμούτ και Λουγκάνι. Πρωτεύουσα της περιφέρειας ήταν η πόλη Μπαχμούτ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με διάταγμα της Ρωσικής γερουσίας τις 29 Μαΐου 1753 δόθηκε άδεια για ελεύθερη εγκατάσταση σε Σέρβους, Βούλγαρους, Ούγγρους και άλλους Βαλκανικούς ορθοδόξους λαούς προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία των νοτίων συνόρων της αυτοκρατορίας. Έτσι δημιουργήθηκαν οι διοικητικές περιοχές της Σλαβοσερβίας και η Νέα Σερβία όπου ήταν υπό τον άμεσο έλεγχο της Γερουσίας. Οι νέοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν σε περιοχές που δεν είχαν καλλιεργηθεί ποτέ και στα σύνορα της αυτοκρατορίας που μαστίζονταν από επιδρομές Τατάρων και Τούρκων.

Οι δύο περιφέρειες υπήρξαν περισσότερο από μια δεκαετία όπου καταργήθηκαν με απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης το 1764 κι ενσωματώθηκαν σε νέες διοικητικές διαιρέσεις. Οι Σέρβοι που εγκαταστάθηκαν σε αυτές τις περιοχές γρήγορα αφομοιώθηκαν από τον ντόπιο πληθυσμό έτσι ώστε έναν αιώνα μετά την εγκατάστασή τους είχαν απομείνει μόνο χίλιοι Σέρβοι στο έδαφος της Ουκρανίας.

Με το ίδιο όνομα είναι γνωστή η σημερινή Διοικητική περιοχή Σλαβοσερβία που ανήκει στην Περιφέρεια Λουγκάνσκ της Ουκρανίας.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Енциклопедія українознавства, У 10-х томах, / Головний редактор Володимир Кубійович, — Париж; Нью-Йорк: Молоде життя, 1954—1989.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Славеносрбија της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Слов'яносербія της Ουκρανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).