Νέα Σερβία (ιστορική επαρχία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για το Σερβικό κόμμα με το ίδιο όνομα που ιδρύθηκε το 1998, δείτε Νέα Σερβία
Χάρτης της Νέας Σερβίας

Η Νέα Σερβία (σερβικά: Нова Србија, ουκρανικά : Нова Сербія) ήταν παλιά διοικητική στρατιωτική περιφέρεια της Ρωσικής Αυτοκρατορίας που υφίσταται από το 1752 μέχρι το 1764. Βρισκόταν στα εδάφη της σημερινής κεντρικής Ουκρανίας στη σημερινή περιφέρεια Κιροβοχράντ. Με το ίδιο όνομα σήμερα είναι γνωστή συνοικία του Λούγκανσκ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νέα Σερβία ιδρύθηκε ως στρατιωτική περιοχή της Ρωσικής αυτοκρατορίας το 1752, με διάταγμα της ρωσικής κυβέρνησης (διάταγμα της 29ης Δεκεμβρίου 1751). Στη Νέα Σερβία Σέρβοι μετανάστευσαν από τα νότια σύνορα της Αυστροουγγαρίας με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τις περιοχές του Δούναβη και Τίσα.

Το 1747 στη γη κατά μήκος του Δούναβη και Τίσα η Αυτροουγγαρία έστειλε Ούγγρους στρατιώτες να φυλάνε τα σύνορα που κατοικούνταν και φυλάσσονταν αποκλειστικά από Σέρβους. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια μεταξύ των Σέρβων γι'αυτό το 1748 η αυστριακή κυβέρνηση προσέφερε στους Σέρβους να αναλάβουν τη φύλαξη μιας νέας γραμμής συνόρων. Κάποιοι Σέρβοι μην δεχόμενοι την απόφαση αυτή αποφάσισαν να μετακομίσουν στη Ρωσία. Ένας από τους ηγέτες τους ο συνταγματάρχης Γιόβαν Χόρβατ απευθύνεται το 1751 στον Ρώσο πρέσβη στη Βιέννη και του πρότεινε μετανάστευση Σέρβων στρατιωτών στη Ρωσία, 4 συντάγματα, και τη δημιουργία στρατιωτικών περιοχών στα σύνορα της Ρωσίας, μια πρόταση που έγινε δεκτή.

Στο 1752 η αυστριακή κυβέρνηση άρχισε να παρενοχλεί τη μετεγκατάσταση. Στις 11 Μαρτίου 1752 η Αυτοκράτειρα Μαρία Τερέζα απαγόρευσε τη μετανάστευση και επέβαλε τιμωρία σε όσους συλλαμβάνονταν.

Η Νέα Σερβία στον χάρτη της σημερινής Ουκρανίας

Η Νέα Σερβία χωρίστηκε σε δύο συντάγματα ένα ιππικού κι ένα πεζικάριων όπου εγκαταστάθηκαν στα τότε Ρωσοπολωνικά σύνορα, το διοικητικό κέντρο της στρατιωτικής περιοχής ήταν η Νοβομιρχορόντ. Τα δύο συντάγματα αποτελούνταν από 20 μικρότερα στρατιωτικά τμήματα όπου εγκαταστάθηκαν κατά μήκος ων συνόρων δημιουργώντας οικισμούς, οχυρά, χαρακώματα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Αργότερα αυτές οι εγκαταστάσεις εξελίχθηκαν σε πόλεις και χωριά που από τους Σέρβους δόθηκαν τα ονόματα των χωριών καταγωγή τους, κυρίως της Βοϊβοντίνα, όπου πολλά παραμένουν και σήμερα.

Για την προστασία των οικισμών το 1754 - 1757 χτίστηκε το φρούριο της Αγίας Ελίζαμπεθ όπου αργότερα εξελίχθηκε σε πόλη με το όνομα Ελιζάμπεθγκραντ το σημερινό Κιρόβογκραντ.

Το 1764 η Νέα Σερβία καταργήθηκε εφόσον είχαν αλλάξει τα σύνορα με το διάταγμα τις 22 Μαρτίου 1764 και προσαρτήθηκε στη περιφέρεια Νοβοροσίσκ. Παρά την κατάργηση της Νέας Σερβίας για μεγάλο χρονικό διάστημα εξακολούθησε να υπάρχει ως πολιτιστική πραγματικότητα. Στην Περιφέρεια Κιρόβογκραντ το 2000 λειτουργεί από την περιφέρεια το πρόγραμμα "Ουκρανία-Σερβία" το οποίο έχει σκοπό να δημιουργήσει δεσμούς με τη σερβική-ουκρανική κοινότητα και την πόλη του Νόβι Σαντ.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]