Σλαβομακεδόνες στο Μαυροβούνιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Σλαβομακεδόνες στο Μαυροβούνιο αποτελούν μια μικρή μειοψηφία στη χώρα. Η τελευταία επίσημη απογραφή έδειξε ότι υπάρχουν 900 Σλαβομακεδόνες στο Μαυροβούνιο. Σύμφωνα με τις σλαβομακεδόνες ενώσεις του Μαυροβουνίουυπάρχουν περίπου 2.000 Σλαβομακεδόνες οι οποίοι ζουν στο Μαυροβούνιο.

Ιστορία των Σλαβομακεδόνων στο Μαυροβούνιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την απογραφή του 1948, υπήρχαν 133 Σλαβομακεδόνες στο Μαυροβούνιο. Ο αριθμός τους είχε αυξηθεί σε 875 το 981, ενώ στην Γιουγκοσλαβική Απογραφή του 1991 είχαν αυξηθεί σε 1.072 άτομα. Το 2003, ο αριθμός είχε μειωθεί στα 819 άτομα. Η σλαβομακεδονική ήταν η μητρική γλώσσα για 507 άτομα. Οι Σλαβομακεδόνες ήταν συγκεντρωμένοι στην Ποντγκόριτσα, το Χέρτσεγκ Νόβι και το Τίβατ. Υπολογίζεται ότι στο Μαυροβούνιο ζουν περίπου 2.500 Σλαβομακεδόνες.

Οργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δύο κύριες Σλαβομακεδονικές οργανώσεις στο Μαυροβούνιο είναι η Ένωση της Μαυροβουνιακής-Σλαβομακεδονικής Φιλίας και η Εθνική Κοινότητα των Σλαβομακεδόνων στο Μαυροβούνιο, η οποία ιδρύθηκε το 2006.

Η Εθνική Κοινότητα των Σλαβομακεδόνων στοχεύει στην αύξηση της δημοφιλίας της σλαβομακεδονικής γλώσσας στη χώρα και να βοηθήσει τους Σλαβομακεδόνες να ενταχθούν καλύτερα στην αγορά και το σύστημα του Μαυροβουνίου.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]