Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σλαβομακεδονικές σπουδές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι σλαβομακεδονικές μελέτες (σλαβομακεδονικά: Македонистика‎‎) είναι επιστήμη η οποία μελετά τη σλαβομακεδονική γλώσσα. Ένα άτομο που μελετά τα σλαβομακεδονικά ονομάζεται σλαβομακεδονικός ειδικός (σλαβομακεδονικά: Македонист‎‎).[1]

Ανά χώρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Σοβιετική Ένωση και τη Ρωσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ΕΣΣΔ, διάφοροι ερευνητές όπως οι Βλαντισλάβ Ίλιτς-Σβίτιτς, Αφανάσι Ματέγιεβιτς Σέλιστσεφ και Σαμουήλ Μπορίσοβιτς Μπέρνστεϊν έδωσαν προσοχή στη σλαβομακεδονική γλώσσα σε ποικίλους βαθμούς. Ο πιο σημαντικός σλαβομακεδονικός ειδικός είναι η πρώην Σοβιετική / Ρωσίδα γλωσσολόγος Ρίνα Πάβλοβνα Ουσίκοβα, συγγραφέας της βασικής περιγραφής της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας - «Γραμματική της Μακεδονικής λογοτεχνικής γλώσσας» (2003) και ένας από τους συγγραφείς των σλαβομακεδονικορωσικών λεξικών (1997, 2003)[2].

Σύγχρονη ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι σλαβομακεδονικές μελέτες βιώνουν άνθηση μετά την ίδρυση της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας το 1944. Με την κωδικοποίηση της σύγχρονης σλαβομακεδονικής λογοτεχνικής γλώσσας και την εγκαθίδρυση μιας σειράς εκπαιδευτικών και επιστημονικών ιδρυμάτων με κύριο αντικείμενο σπουδών τη σλαβομακεδονική γλώσσα, έχουν τεθεί όλες οι προϋποθέσεις για την ομαλή και αντικειμενική ανάπτυξη της σλαβομακεδονικής γλώσσας ως μέρος της παγκόσμιας γλωσσικής επιστήμης.

Σλαβομακεδονικές σπουδές στις σλαβικές χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη διδασκαλία της σλαβομακεδονικής γλώσσας σε ξένο πανεπιστήμιο πραγματοποιήθηκε το 1946 στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα, ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη. Τα μαθήματα παραδίδονταν από τον καθηγητή Αντονίν Φρίτα. Παρέδιδε μαθήματα στη σλαβομακεδονική γλώσσα από το 1946 έως το 1948. Αυτό ξεκίνησε την επέκταση των σλαβομακεδονικών στα ξένα πανεπιστήμια. Έκτοτε, η διδασκαλία της σλαβομακεδονικής γλώσσας ξεκίνησε και εξακολουθεί να γίνεται σε περίπου 30 πανεπιστήμια του εξωτερικού. Τα πιο δημοφιλή τμήματα σλαβομακεδονικής γλώσσας βρίσκονται σε πανεπιστήμια στις σλαβικές χώρες. Είναι κατανοητό ότι το σπουδαιότερο ενδιαφέρον για τη σλαβομακεδονική γλώσσα υφίσταται στις σλαβικές χώρες, όπως συμβαίνει και με τις άλλες σλαβικές γλώσσες, επειδή στις χώρες αυτές υπάρχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις σλαβικές μελέτες.

Σλαβομακεδονικές σπουδές στον υπόλοιπο κόσμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παρουσία της σλαβομακεδονικής γλώσσας στις μη σλαβικές χώρες έχει μεγάλη σημασία για την ίδια τη σλαβομακεδονική γλώσσα. Οι έρευνες και δημοσιεύσεις από τον 19ο αιώνα στη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία και αργότερα στις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία και άλλες χώρες συνέβαλαν στην τυποποίηση της σλαβομακεδονικής γλώσσας.

Εξέχοντες σλαβομακεδονικοί ειδικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]