Σκύμνος ο Χίος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σκύμνος ο Χίος
Γέννηση
Χίος
Θάνατος
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότηταγεωγράφος

Ο Σκύμνος ο Χίος (185 π.Χ. – 2ος αιώνας π.Χ.) ήταν Έλληνας γεωγράφος. Θεωρείται πως ήταν ο συγγραφέας του έργου Περίοδος του Νικομήδη, μιας γεωγραφικής πραγματείας γραμμένης στην αττική διάλεκτο. Είναι ένα χρονικό του κόσμου (Περιήγησις) σε μορφή Ιαμβικού τρίμετρου, η οποία είναι αφιερωμένη στον βασιλιά Νικομήδη της Βιθυνίας. Πρόκειται πιθανώς για τον Νικομήδη Β΄ τον Επιφανή, ο οποίος βασίλεψε από το 149 π.Χ., ή για τον γιό και διάδοχο του, τον Νικομήδη Γ΄ τον Ευεργέτη.[1]

Ήταν το πρώτο έργο το οποίο εκδόθηκε στο Άουγκσμπουργκ το 1600, και λόγω του ότι βρέθηκε μαζί με τις Επιτομές του Μαρκιανού του Ηρακλειώτη, δημοσιεύτηκε αρχικά υπό αυτό το όνομα. Οι μελετητές της εποχής, Λούκας Χολστένιος (Lucas Holstenius) και Ισαάκ Βόσιος (Isaac Vossius), ήταν οι πρώτοι που το απέδωσαν στον Σκύμνο της Χίου, καθώς ανακάλυψαν σε άλλα μελέτες λογίων πως ο Σκύμνος είχε δηλωθεί ως η πηγή του έργου πάνω από μια φορά.

Συνέχισε να θεωρείται ως ο συγγραφέας του έργου έως και το 1846, όταν ο Αύγουστος Μάινεκε, με την εξέταση και επαναδημοσίευση των σχετικών κειμένων, έδειξε πως δεν υπάρχει βάση για να θεωρείται ο Σκύμνος ως συγγραφέας, μια και τα γραπτά του Σκύμνου του Χίου εμφανίζονται να είναι σε πεζό λόγο, και όχι έμμετρο, και οι λίγες προτάσεις που έχουν διασωθεί από άλλα έργα του δεν φανερώνουν ομοιότητες με τα γραφόμενα στο «Περίοδος του Νικομήδη».[2] Από τότε, το έργο αυτό αποδίδεται στον Ψευδο-Σκύμνο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hunter, Richard (2006). «The Prologue of the Periodos to Nicomedes ('Pseudo-Scymnus')». Στο: Harder, M. A.· Regtuit, R. F.· Wakker, G. C. Groningen Workshops on Hellenistic Poetry: Beyond the Canon. Hellenistica Groninga. 11. Leuven: Peters Publishers. σελίδες 123–140. ISBN 9789042918139. 
  2. Bunbury, E. H. (1879). A History of ancient geography among the Greeks and Romans from earliest ages till the fall of the Roman Empire. 2. London: John Murray. σελίδες 69–74. 

Επιπλέον πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Aubrey Diller, The Tradition of the Minor Greek Geographers (1952)