Σκεντερίγια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 43°51′16.42″N 18°24′50.70″E / 43.8545611°N 18.4140833°E / 43.8545611; 18.4140833

Σκεντερίγια
Χάρτης
Είδοςαθλητικός χώρος
Γεωγραφικές συντεταγμένες43°51′16″N 18°24′51″E
Διοικητική υπαγωγήΣαράγιεβο
ΧώραΒοσνία και Ερζεγοβίνη
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Σκεντερίγια (βοσνιακά: Skenderija) είναι πολιτιστικό, αθλητικό και εμπορικό κέντρο στο Σαράγεβο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Στην έκταση 70.000 τετραγωνικών μέτρων υπάρχουν αίθουσες πολλαπλών χρήσεων για διάφορους αθλητικούς, συναυλιακούς και πολιτιστικούς χώρους, καθώς και εμπορικοί χώροι πάνω από το έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της πλατείας. Στο υπόγειο υπάρχει το σύγχρονο εμπορικό κέντρο Privredni grad (Εμπορική πόλη) με πολλά καταστήματα ζαχαροπλαστικής, εστιατόρια, καφέ μπαρ και άλλους χώρους. Το Σκεντερίγια αποτελείται από διάφορους χώρους, οι οποίοι περιλαμβάνουν: το Κέντρο Νέων, το μουσείο Ars Aevi και το Κλειστό Γήπεδο «Μίρζα Ντελίμπασιτς».

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω της έλλειψης εκθεσιακού και αθλητικού κέντρου στην ταχέως αναπτυσσόμενη πόλη του Σαράγεβο στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η πόλη-κοινότητα σχεδίαζε να χτίσει το νέο κέντρο Σκεντερίγια. Άνοιξε στις 29 Νοεμβρίου 1969, φιλοξενώντας μια πρεμιέρα της ταινίας Η μάχη του ποταμού Νερέτβα.[1][2]

Το όνομα Skenderija, που σημαίνει «τόπος του Σκεντέρ», προέρχεται από τον διάσημο Βόσνιο μπέη Σαντζάκ-μπεγκ Σκεντέρ-πασά, ο οποίος έχτισε το πρώτο εμπορικό κέντρο με 11 καταστήματα και το πρώτο μουσουλμανικό μοναστήρι της Βοσνίας από το 1499. Σύντομα, το Σκεντερίγια ήταν ένα πολύ γνωστό και ευρέως χρησιμοποιούμενο κέντρο για πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ένα μέρος του Σκεντερίγια είναι μια λέσχη νέων που ονομάζεται Dom mladih (Το Σπίτι της Νεολαίας). Πριν από τον Πόλεμο της Βοσνίας της δεκαετίας του 1990, αυτό ήταν ένα από τα μοντερνιστικά και πιο δυτικού στιλ κλαμπ της Γιουγκοσλαβίας. Ήταν ένα πολύ δημοφιλές μέρος μεταξύ των νέων και μεγάλοι αστέρες της βαλκανικής ποπ μουσικής, όπως ο Ντίνο Μέρλιν, είχαν ξεκινήσει την καριέρα τους εκεί. Επίσης, ένα μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην πρώην χώρα περιλαμβάνεται στο κέντρο, που ονομάζεται Privredni grad.

Το 1977, όταν το Σαράγεβο κέρδισε τη διαδικασία υποβολής προσφορών για τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1984, η τοπική Οργανωτική Επιτροπή επέλεξε το κέντρο ως βοηθητικό χώρο, αλλά οι χώροι ήταν ξεπερασμένοι και άρχισαν να ανακατασκευάζουν και να επεκτείνουν το Σκεντερίγια, μετατρέποντας το συγκρότημα σε ένα πραγματικό αθλητικό συγκρότημα τελευταίας τεχνολογίας. Επιλέχθηκε επίσης ως κέντρο μέσων ενημέρωσης και χώρος τελετών απονομής.[3]

Το 1992, όταν ξεκίνησε ο Πόλεμος της Βοσνίας, το Σκεντερίγια δέχτηκε επίθεση από πυρά. Η κύρια δομή του κτιρίου επέζησε χωρίς μεγάλες ζημιές, αλλά το κέντρο νέων κάηκε και αχρηστεύτηκε.

Μετά τον πόλεμο, δεν υπήρχε χρησιμότητα για το κέντρο και σιγά σιγά αφέθηκε στην μοίρα του. Αλλά το 1999, η κυβέρνηση της πόλης του Σαράγεβο ήθελε να έχει μια αίθουσα εκθέσεων για να οικοδομήσει μια νέα οικονομία και εμπόριο στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Έτσι, ξαναέχτισαν το Σκεντερίγια σιγά-σιγά μεταξύ 2000–06. Χρηματοδοτήθηκε από πολλές ιδιωτικές εταιρείες, επομένως βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία αυτών των ιδιωτικών φορέων. Ωστόσο, τώρα έχουν αποκατασταθεί όλες οι παλιές λειτουργίες του και είναι και πάλι σε λειτουργία σήμερα. Υπολογίζεται ότι έχει πάνω από 500.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2012, η οροφή του εμπορικού κέντρου κατέρρευσε από το βάρος της έντονης χιονόπτωσης. Η οροφή σχεδιάστηκε για να αντέχει 100 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ το βάρος του χιονιού ήταν περίπου 160 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «O nama». www.skenderija.ba (στα Αγγλικά). 
  2. «Prije tačno 50 godina otvorena Skenderija: Pogledajte kako je tu noć bilo u Sarajevu». radiosarajevo.ba (στα Σερβοκροατικά). 2019. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2023. 
  3. 1984 Winter Olympics official report. pp. 105-8.
  4. «Bosnia sports center roof collapses». Fox Sports. 12 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]