Χιονόπτωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ισχυρή χιονόπτωση στην Ansalonga, Ordino, στην Ανδόρρα, στις 11 Φεβρουαρίου 2009.

Τόσο στην Μετεωρολογία, όσο και στην καθημερινότητα, χιονόπτωση ονομάζεται η πτώση υετού με την μορφή χιονιού από τα σύννεφα.

Αίτια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συχνά ακούγεται ότι το χιόνι είναι παγωμένη βροχή, αλλά αυτό δεν είναι επιστημονικώς ορθό. Το χιόνι δημιουργείται μεταξύ, κάτω ή πάνω από τα στρώματα των νεφών, ανάλογα του πλάτους και της θερμοκρασίας των νεφών, από την απευθείας συμπύκνωση των υδρατμών σε κρυστάλλους πάγου, με πολύ βραδύ ρυθμό, χωρίς να μεσολαβήσει η υγρή κατάσταση προηγουμένως. Αυτό φυσικά συμβαίνει υπό την προϋπόθεση ότι η θερμοκρασία είναι κατώτερη του σημείου πήξεως του νερού (0 °C ή 32 °F). Επομένως, το χιόνι αποτελείται από κρυστάλλους πάγου, που ενωμένοι μεταξύ τους χαλαρά σχηματίζουν τις λευκές και ελαφρές χιονονιφάδες.

Αναγκαίες συνθήκες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για να συμβεί χιονόπτωση, πρέπει η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας να είναι 0 °C ή αρνητική σε όλα τα υψόμετρα έως και το έδαφος. Αντιθέτως, αν κατά την πτώση τους οι χιονονιφάδες συναντήσουν θερμότερα στρώματα αέρα, λιώνουν και πέφτουν στην επιφάνεια ως βροχή και αν η θερμοκρασία είναι οριακά θετική (συνήθως στους 2 με 3 °C) ως χιονόνερο ή ως ανάμικτο χιόνι και χιονόνερο. Υπό ορισμένες ειδικές συνθήκες πάντως, μπορεί να υπάρξει χιονόπτωση και με επιφανειακή θερμοκρασία έως και 4 με 5 °C.

Ένταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η χιονόπτωση μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε:

  • ασθενή χιονόπτωση όπου η ορατότητα ξεπερνά τα 1.000 μέτρα
  • μέτρια χιονόπτωση όπου ορατότητα κυμαίνεται από 200 έως 1.000 μέτρα και
  • ισχυρή χιονόπτωση όπου η ορατότητα είναι μικρότερη από 200 μέτρα.

Ειδικότερα, όταν η χιονόπτωση συνοδεύεται από ισχυρό άνεμο που μειώνει την ορατότητα και παρασέρνει το χιόνι με δύναμη και το στοιβάζει μπροστά σε όποιο αντικείμενο συναντά ως εμπόδιο, τότε το φαινόμενο αναφέρεται ως χιονοθύελλα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]