Σκήτη μικρή Αγία Άννα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σκήτη μικρή Αγία Άννα
Χάρτης
Είδοςγεωγραφικό αντικείμενο και σκήτη
Γεωγραφικές συντεταγμένες40°7′48″N 24°17′45″E
ΘρήσκευμαΟικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως
Διοικητική υπαγωγήΧερσόνησος του Άθω και Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία Αγἰου Όρους
ΧώραΕλλάδα
Commons page Πολυμέσα
Η Σκήτη της μικρής Αγίας Άννας.

Η Σκήτη της Μικράς Αγίας Άννας, γνωστότερη ως Μικραγιάννα, βρίσκεται στη λεγόμενη έρημο του Αγίου Όρους σε απόσταση περίπου 30΄ νοτιοανατολικά από τη Σκήτη της Αγίας Άννας, της οποίας είναι παράρτημα. Βρίσκεται μεταξύ Αγίας Άννας και Κατουνακίων σε βραχώδη κατωφέρεια, με λίγη πράσινη επιφάνεια λόγω του πετρώδους εδάφους.

Η ιστορία της Σκήτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτοι οικιστές είναι ο Άγιος Διονύσιος ο Ρήτωρ με τον μαθητή του Άγιο Μητροφάνη, που ήρθαν από την Μονή του Στουδίου της Κωνσταντινούπολης τον 16ο αιώνα, ζητώντας ένα τόπο ήσυχο και απόμακρο. Έφθασαν και στην περιοχή της Μικρής Αγίας Άννας, αφού πρώτα πέρασαν από τις Καρυές και την Σκήτη της Αγίας Άννας, που τότε λεγόταν Σκήτη της Λαύρας.

Σύγχρονη εικόνα των Αγίων Διονυσίου του Ρήτορος και Μητροφάνη.

Κατοίκησαν σε σπήλαιο, όπου και διήλθαν το βίο τους με αυστηρή άσκηση. Μετά την κοίμησή τους άρχισε η περιοχή αυτή να κατοικείται, καθώς και τα παρακείμενα Κατουνάκια και τα Καρούλια. Μορφωμένος ο Άγιος Διονύσιος, τιμημένος με το οφφίκιο του Ρήτορος και πνευματικός άνθρωπος, έγινε μαγνήτης και τράβηξε κοντά του πολλούς ανθρώπους, τους οποίους βοήθησε, στήριξε και ενεθάρρυνε. Ήταν άριστος καλλιγράφος και συγγραφέας και βιβλία του βρίσκονται τόσο στη Μεγίστη Λαύρα, όσο και σε άλλες Μονές και στη Σκήτη της Αγίας Άννας. Έχοντας τον Άγιο Διονύσιο ως Γέροντα, ο Άγιος Μητροφάνης διέπρεψε ως υποτακτικός και στη συνέχεια ως πνευματικός σε χωριά της Χαλκιδικής. Η μνήμη των δύο αυτών Οσίων Πατέρων τιμάται στις 9 Ιουλίου με πανήγυρη στον σπηλαιώδη Ναό τους.

Το σπήλαιο και ο ναός των Αγίων Διονυσίου του Ρήτορος και Μητροφάνη

Στο πέρασμα των αιώνων μόνασαν και άλλες πολλές οσιακές μορφές εκεί, που άφησαν το στίγμα τους και το γνωρίζουμε από χειρόγραφες διηγήσεις, έγγραφα και κείμενα. Κυρίως όμως γνωστοί έμειναν οι περίφημοι Πνευματικοί Γέροντες: Γρηγόριος, Σάββας, Κοσμάς, Δανιήλ, Γαβριήλ, Αβιμέλεχ, Ιωσήφ ο Ησυχαστής και ο Μοναχός Γεράσιμος ο Μικραγιαννανίτης, που υπήρξε ένας χαρισματικός υμνογράφος της Εκκλησίας.

Ο Άγιος Γεράσιμος ο Μικραγιαννανίτης, ο υμνογράφος.

Σήμερα στη Μικρά Αγία Άννα βρίσκονται οι εξής 7 Καλύβες (οι οποίες αριθμούνται από το πάνω μέρος της Σκήτης προς τα κάτω):

 • της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (ερειπωμένη)
 • της Αναστάσεως του Χριστού και των Οσίων Πατέρων Ονουφρίου και Πέτρου (ερειπωμένη)
 • της Αποτομής του Τιμίου Προδρόμου
 • των Αγίων Αρχαγγέλων· εκεί υπάρχει το σπήλαιο στο οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, ησύχασε ο μοναχός Αγάπιος Λάνδος και έγραψε εκεί το βιβλίο «Αμαρτωλών σωτηρία»
 • της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και των Οσίων Πατέρων, Διονυσίου του Ρήτορος και Μητροφάνους
 • της Ψηλαφήσεως του Αγίου Θωμά και
 • της Γεννήσεως του Τιμίου Προδρόμου, όπου ασκήτευσε ο Γέρων Ιωσήφ ο Ησυχαστής.

Η Αδελφότητα της Σκήτης της Μικράς Αγίας Άννας ασχολείται με την μικροτεχνία, την ξυλουργική, την ψαλτική, την παρασκευή μοσχοθυμιάματος και αρωμάτων.

Τοπία από την Σκήτη της Μικράς Αγίας Άννας :

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • "Η Σκήτη της Αγίας Άννας της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας" - Ι.Α.Παπαβασιλείου, διπλωματική μεταπτυχιακή εργασία, Θεσσαλονίκη 2011.
 • "Το Άγιον Όρος μύηση στην ιστορία του και τη ζωή του" - Δωροθέου Μοναχού, εκδ.Τέρτιος, Κατερίνη 1986
 • "Το Άγιον Όρος" - Παναγιώτης Χρήστου, εκδόσεις Εποπτεία 1987.
 • "ΑΘΩΣ-Το Άγιο Όρος" - Gerhard Trumler, εκδόσεις ΑΔΑΜ 1993.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]