Σκάνδαλο (μυθιστόρημα του Σουσάκου Έντο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σκάνδαλο
ΣυγγραφέαςShūsaku Endō
ΓλώσσαΙαπωνικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1986
Μορφήμυθιστόρημα

Το Σκάνδαλο είναι μυθιστόρημα του 1986 του Ιάπωνα συγγραφέα Σουσάκου Έντο. Ο Έντο ήταν καθολικός συγγραφέας του οποίου τα έργα, μεταξύ άλλων, κάλυψαν διάφορες πτυχές της καθολικής εμπειρίας στην Ιαπωνία. Ο Έντο ήταν επίσης μέλος του ιαπωνικού λογοτεχνικού κατεστημένου το οποίο και λάμβανε ανέκαθεν υπόψη του στο έργο. Το θέμα της τρίτης ηλικίας στην Ιαπωνία είναι ανάμεσα στα ζητήματα που αναδεικνύονται μέσα από το έργο. Έχει επίσης αναφερθεί ότι το πραγματικό θέμα του βιβλίου είναι η διαστροφή.[1]

Περίληψη υπόθεσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η υπόθεση του βιβλίο λαμβάνει χώρα στο Τόκιο κατά τη δεκαετία της δεκαετίας του 1980. Το μυθιστόρημα αφηγείται την ιστορία ενός ηλικιωμένου καθολικού συγγραφέα ο οποίος παλεύει με τα γηρατειά και με την αίσθηση ότι πρέπει ακόμη να γράψει το magnum opus του. Μια μέρα, μια νεαρή γυναίκα εμφανίζεται σε ένα πάρτι στο οποίο παρευρίσκεται ο κύριος χαρακτήρας του μυθιστορήματος, ο οποίος ονομάζεται Σουγκούρο, λέγοντας δυνατά και μπροστά σε όλους ότι εκείνος έχει πάψει τελευταία να επισκέπτεται τον κακόφημο δρόμο όπου εργάζεται αυτή ως καλλιτέχνης. Λόγω της φήμης του ως χριστιανού συγγραφέα με υψηλά ηθικά πρότυπα, μια τέτοια συμπεριφορά θεωρείται από τους εκδότες του πολύ ανεπιθύμητη και από τον ίδιο άκρως ενοχλητική.

Ο Σουγκούρο γνωρίζει μια νεαρή κοπέλα, τη Μίτσου, η οποία του μιλά για το enjo kōsai ("ραντεβού επανόρθωσης"). Ο Σουγκούρο αποφασίζει να προσλάβει τη νεαρή κοπέλα ως βοηθό στο σπίτι του, με σκοπό να ανακουφίσει τη ρευματική σύζυγό του από διάφορες σωματικές δραστηριότητες. Καθώς, όμως, ο καιρός περνάει, ο Σουγκούρο αρχίζει να ονειρεύεται αυτό το νεαρό κορίτσι, αλλά αποσιωπά αυτό που συμβαίνει για να μην ανησυχήσει τη γυναίκα του.

Απρόθυμα, ο Σουγκούρο επισκέπτεται το στούντιο της γυναίκας που παρευρισκόταν στο πάρτι, όπου συναντά μια μεγαλύτερη γυναίκα με την οποία αργότερα γίνεται φίλος. Αρχίζει επίσης να ανακαλύπτει έναν άλλο κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του μαζοχισμού και διαφόρων περισσότερο ή λιγότερο ακραίων μορφών πορνείας. Οι άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο φαίνεται να τον γνωρίζουν όλοι και ο Σουγκούρο υποπτεύεται ότι ένας απατεώνας είναι εκεί έξω, ο οποίος προσπαθεί να καταστρέψει τη φήμη του και αρχίζει να ψάχνει αυτόν τον άντρα.

Κάποια στιγμή, η ηλικιωμένη γυναίκα, με την οποία πλέον έχει συνδεθεί αρκετά, του στέλνει ένα γράμμα προσκαλώντας τον σε ένα ξενοδοχείο ημιπαραμονής όπου, όπως του γράφει στο γράμμα, θα αποκαλυφθεί η ταυτότητα του απατεώνα. Ο Σουγκούρο βρίσκει στο ξενοδοχείο τον νεαρό Μίτσου, ο οποίος είναι μεθυσμένος και ημίγυμνος πάνω στο κρεβάτι. Εδώ, στο τέλος του βιβλίου, αποκαλύπτεται στον Σουγκούρο ότι υπάρχει μια σκοτεινή πλευρά κάτω από τη γυαλισμένη επιφάνεια των πραγμάτων.

Το Σκάνδαλο έχει μεταφραστεί στα ελληνικά από τον Αύγουστο Κορτώ και κυκλοφόρησε το 2015 από τις Εκδόσεις Καστανιώτη.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Facebook· Twitter· options, Show more sharing· Facebook· Twitter· LinkedIn· Email· URLCopied!, Copy Link· Print (13 Νοεμβρίου 1988). «An Old Writer's Last Prayer : SCANDAL by Shusaku Endo; translated from the Japanese by Van C. Gessel(Dodd, Mead: $18.95; 261 pp.)». Los Angeles Times (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2021. 
  2. «ΤΙΤΛΟΣ – Βιβλιοnet» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2021.