Κυλιόμενη σκάλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κυλιόμενες σκάλες)
Κυλιόμενες σκάλες σε σταθμό του Μετρό της Κοπεγχάγης
Κυλιόμενες σκάλες υπάρχουν πια και στην ύπαιθρο, όπως εδώ στο Άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Η κυλιόμενη σκάλα ή κυλιόμενη κλίμακα είναι ένας μηχανισμός κάθετης μεταφοράς ανθρώπων, που έχει τη μορφή κινούμενης σκάλας και συνήθως μεταφέρει πρόσωπα μεταξύ ορόφων ενός μεγάλου κτίσματος (ιδίως πολυκαταστήματος), σε σταθμούς μετρό, και αλλού. Αποτελείται από μία αλυσίδα διαδοχικών συνδεδεμένων σκαλοπατιών, την οποία κινεί ένας ηλεκτρικός κινητήρας. Η κίνησή τους οριοθετείται πλευρικά από ένα ζεύγος σιδηροτροχιών, χάρη στις οποίες το κάθε σκαλοπάτι παραμένει σε οριζόντια θέση.

Γενικώς οι κυλιόμενες σκάλες χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο σε πολυσύχναστα μέρη όπου η χρήση ανελκυστήρων (ασανσέρ) δεν θα ήταν πρακτική. Εκτός των παραπάνω, η κυλιόμενη σκάλα απαντάται συχνά και σε εμπορικά κέντρα (μολς), αεροδρόμια, πολυκινηματογράφους, πολυχώρους συναυλιών και συνεδριακά κέντρα, ξενοδοχεία, στάδια και δημόσια κτήρια.

Η κυλιόμενη σκάλα μπορεί να μεταφέρει μεγάλους αριθμούς ανθρώπων ανά μονάδα χρόνου, τόσο προς τα επάνω, όσο και προς τα κάτω, και μπορεί να εγκατασταθεί στον ίδιο χώρο με ένα συμβατικό κλιμακοστάσιο. Οι χρήστες τους δεν χρειάζεται να περιμένουν (εκτός από περιπτώσεις συνωστισμού), ενώ μπορούν είτε να παραμένουν ακίνητοι κατά τη χρήση τους (πάνω στο ίδιο σκαλοπάτι), είτε να ανεβοκατεβαίνουν και οι ίδιοι όταν είναι βιαστικοί.

Οι κυλιόμενες κλίμακες μπορούν να καθοδηγήσουν τους ανθρώπους προς τις κύριες εξόδους και να χρησιμοποιηθούν ακόμα και σε υπαίθριο χώρο αν είναι κατασκευασμένες με αδιάβροχα μέρη. Σημαντικό είναι επίσης το πλεονέκτημα ότι μία κυλιόμενη σκάλα που δεν λειτουργεί, μπορεί να χρησιμεύει ως κανονική σκάλα, ενώ οι περισσότερες μηχανικές διατάξεις, όπως τα ασανσέρ, αχρηστεύονται σε περιπτώσεις βλάβης ή διακοπής της ηλεκτροδοτήσεως.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]