Ανεμόσκαλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανεμόσκαλα

Ανεμόσκαλα χαρακτηρίζεται γενικά η ξύλινη και φορητή κλίμακα (σκάλα). Ειδικότερα στα πλοία η ανεμόσκαλα (ladder) φέρεται είτε στους ιστούς (κυρίως σε ιστιοφόρα πλοία) σε μόνιμη βάση, είτε σε ανέμη οπότε και είναι φορητή.

Η φορητή ανεμόσκαλα είναι από σχοινί με ξύλινες βαθμίδες ενδιάμεσα των οποίων φέρονται μεγαλύτερου μήκους βαθμίδες για την αποφυγή δίπλωσης όταν αυτή κρεμιέται στα πλευρά του πλοίου. Το μήκος της πρέπει να είναι όσο το ύψος εξάλων, δηλαδή περίπου το ύψος του κυρίου καταστρώματος από την επιφάνεια της θάλασσας, όταν το πλοίο είναι άφορτο και χωρίς πρόσθετο έρμα.

Οι ανεμόσκαλες χρησιμοποιούνται κυρίως στα εμπορικά πλοία για την μέτρηση του βυθίσματος στη πλώρη, στο μέσον, και στη πρύμνη όταν αυτό είναι αδύνατον από προβλήτα (π.χ. σε αγκυροβόλιο ή σε ναύδετο), στη πρόσδεση του πλοίου σε ναύδετο, σε εργασίες συντήρησης κ.α.

Είδη ανεμόσκαλας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το αντικείμενο χρήσης της, η ανεμόσκαλα διακρίνεται κυρίως σε μόνιμη και φορητή και ειδικότερα σε:

  1. Ανεμόσκαλα ιστίων: μόνιμη που φέρεται σε ιστιοφόρα.
  2. Ανεμόσκαλα λεμβούχου: κυρίως σε πολεμικά πλοία.
  3. Ανεμόσκαλα μέτρησης: η κοινή των πλοίων
  4. Ανεμόσκαλα σωσίβιας λέμβου: που φέρεται αναδιπλωμένη μόνιμα στο κατάστρωμα των σωσιβίων λέμβων, ανά μία για κάθε λέμβο και σε
  5. Ανεμόσκαλα πλοηγού (pilot ladder): Δια της οποίας ανέρχεται και κατέρχεται ο πλοηγός

Χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χρήση "ανεμόσκαλας πλοηγού" από Πλοηγό στον προλιμένα του Πειραιά
  • Η κάθοδος - άνοδος σε ανεμόσκαλα θέλει ιδιαίτερη προσοχή όταν αυτή δεν ακουμπάει στα πλευρά του πλοίου, η οποία και γίνεται κρατώντας μόνο το ένα σχοινί από τα δύο, όπου και φέρνοντάς την ανάμεσα στους μηρούς επιχειρείται η άνοδος κάθοδος πατώντας με τις φτέρνες τις βαθμίδες, (το δεξί πόδι από δεξιά και το αριστερό από αριστερά), της ανεμόσκαλας.
  • Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται ακόμη όταν επιχειρείται κάθοδος - άνοδος σε ανεμόσκαλα σε θαλάσσια περιοχή με έντονο ρεύμα (π.χ. ποτάμιο λιμένα ή δίαυλο) ή με παρουσία σαρκοφάγων ιχθύων, όπου ο επιχειρούμενος τη χρήση της θα πρέπει επιπρόσθετα να είναι προσδεμένος με σχοινί ασφαλείας.
  • "Εν κινήσει" του πλοίου δεν επιτρέπεται χρήση ανεμόσκαλας, εκτός εκείνης του Πλοηγού.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]