Σιφώνιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δεξιά σιφώνιο των 20mL και πάνω η πλαστική σφαίρα αναρρόφησης

Το σιφώνιο ή πιπέττα είναι εργαστηριακό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την ακριβή μέτρηση και μεταφορά όγκου υγρού.

Παραλλαγές σιφωνίων και τρόποι χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα σιφώνια χρησιμοποιούνται στα εργαστήρια χημείας, μοριακής βιολογίας και φαρμακευτικής. Διακρίνονται ανάλογα με τον όγκο υγρού που περιέχουν και το υλικό κατασκευής τους. Συνήθως έχουν σχήμα μακρόστενης, κυλινδρικής γυάλινης βέργας με βαθμολόγηση στην πλευρική επιφάνειά τους. Όταν ο όγκος τους κυμαίνεται μεταξύ 1 και 1000 μl ονομάζονται μικροπιπέττες ενώ για μεγαλύτερους όγκους υγρού ονομάζονται μάκροπιπέττες ή απλά σιφώνια.

Οι πιπέττες μεγαλύτερης ακρίβειας είναι συνήθως πλαστικές και χρησιμοποιείται για την μεταφορά υγρών σ’ αυτές ηλεκτρονικό όργανο πλήρωσης. Το όργανο προσαρμόζεται στην κορυφή του σιφωνίου. Συλλέγει την ποσότητα του υγρού δημιουργώντας υποπίεση μέσα στο σιφώνιο με αποτέλεσμα το υγρό να ανέρχεται. Για μεγαλύτερα σιφώνια όπου δεν απαιτείται ιδιαίτερα μεγάλη ακρίβεια, χρησιμοποιείται για την μεταφορά υγρού πλαστική σφαίρα αναρρόφησης. Με την χρήση ειδικών βαλβίδων που περιλαμβάνει επιτυγχάνεται η άνοδος και η κάθοδος του υγρού στο σιφώνιο.

Όργανα πλήρωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την άντληση υγρού στα σιφώνια χρησιμοποιούνται τριών ειδών όργανα που ονομάζονται όργανα πλήρωσης σιφωνίων ή βοηθοί. Αυτά είναι η πλαστική σφαίρα αναρρόφησης η αντλία σιφωνίου και η ηλεκτρονική αντλία. Η πλαστική σφαίρα αναρρόφησης περιλαμβάνει τρεις βαλβίδες που σημειώνονται με τα γράμματα Α, Ε , και S. Η βαλβίδα Α αφαιρεί τον αέρα από την σφαίρα. Με την βαλβίδα S επιτυγχάνεται η άντληση υγρού ενώ με την Ε αφαιρείται υγρό. Η αντλία σιφωνίων περιλαμβάνει έναν τροχό αναρρόφησης στο πάνω μέρος του με τον οποίο επιτυγχάνεται η άντληση υγρού και ένα έμβολο εκροής με το οποίο αφαιρείται υγρό.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]