Κωνική φιάλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κωνική φιάλη

Η κωνική φιάλη (ή φιάλη Erlenmeyer) είναι μέρος του εργαστηριακού εξοπλισμού ενός εργαστηρίου χημείας. Είναι γυάλινο κωνικό αντικείμενο με λαιμό που προεξέχει στην κορυφή της για να επιτρέπει το κράτημα της φιάλης από αυτόν. Το σχήμα της επιτρέπει την εύκολη ανάδευση του διαλύματος που περιέχει, κάτι που γίνεται κρατώντας την φιάλη από τον λαιμό και περιστρέφοντας ελαφρά.

Η φιάλη συνήθως έχει σημειωμένες ενδείξεις όγκου στην μία πλευρά για να μπορεί ο χρήστης να ελέγχει χοντρικά την ποσότητα του υγρού που περιέχει. Ο υπολογισμός της ποσότητας με βάση τις ενδείξεις της κωνικής φιάλης δεν είναι ακριβής. Στην περίπτωση που απαιτείται μεγαλύτερη ακρίβεια στην ποσότητα του υγρού μεταφέρεται υγρό σε αυτή με δοχεία ακριβείας όπως ο ογκομετρικός κύλινδρος ή κάποιο σιφώνιο το οποίο συλλέγει την ποσότητα του υγρού με την βοήθεια ειδικής τρόμπας.

Η κωνική φιάλη χρησιμοποιείται κυρίως σε εργαστήρια χημείας και βιολογίας, αλλά συναντάται επίσης σε ιατρικά εργαστήρια, σε σχολικά εργαστήρια σε φαρμακευτικά εργαστήρια αλλά και ως οικιακό σκεύος για μαγειρική χρήση.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]