Σιδηρόκαστρο Αχαΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τμήμα πύργου στο Σιδηρόκαστρο.

Το Σιδηρόκαστρο (Λατινικά: Castel de Ferro) ήταν κάστρο στην Αχαΐα στα όρια των χωριών Κρήνη και Καλλιθέα σε δασική έκταση.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ακριβής θέση του κάστρου είναι στις παρυφές του ορεινού όγκου του Παναχαϊκού, στην Ζωητάδα του Ομπλού κοντά στην Μονή Ομπλού. Από το κάστρο σήμερα υπάρχουν ελάχιστα λείψανα σε δύσβατο σημείο στη κορυφή απρόσιτου λόφου και σε τοποθεσία που διατηρεί το ονομασία Σιδηρόκαστρο.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία του κάστρου οφείλεται στα πετρώματα του εδάφους που χτίστηκε τα οποία είναι σχιστόλιθος και από τους ντόπιους αποκαλείται σιδερόπετρα.

Λοιπές πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατασκευάστηκε πιθανώς από τους Φράγκους του Πριγκιπάτου της Αχαΐας και χρησίμευε στην άμυνα της Πάτρας. Οι Βενετοί είχαν χτίσει πολλά μικρά κάστρα-φρούρια γύρω από την Πάτρα. Παράλληλα, το Σιδηρόκαστρο σε συνδυασμό με τα κάστρα του Ψαθόπυργου, του Καστριτσίου, του Καταφυγίου, του Σουλίου (Δάσους) και του Πουρναροκάστρου, οριοθετούσαν την ευρύτερη περιοχή της Πάτρας από τον 13ο μέχρι και τον 15ο αιώνα.

Πρώτη φορά αναφέρεται σε κατάλογο κάστρων της Αχαΐας το 1364. Άγνωστη είναι και η ιστορία του παρόλο που βρισκόταν σε στρατηγικό σημείο και δίπλα στον παλιό αμαξιτό δρόμο προς Καλάβρυτα, τον δρόμο της Μακελαριάς όπως λεγόταν. Πιστεύεται ότι η σημερινή σιδερένια πύλη της μονής Ομπλού ήταν η πύλη του κάστρου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]