Σιδηρούν παραπέτασμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το νοητό «σιδηρούν παραπέτασμα» μεταξύ Ανατολής και Δύσης

Με τον όρο Σιδηρούν Παραπέτασμα ονομάστηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η νοητή διαχωριστική γραμμή μεταξύ αφ’ ενός της Σοβιετικής Ένωσης και των υπό την επιρροή της κομμουνιστικών καθεστώτων στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχοσλοβακία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία κλπ), και αφ’ ετέρου των κρατών του Νατοϊκού συνασπισμού και των συμμάχων τους.

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορία του όρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον όρο χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ο Ουίνστον Τσώρτσιλ στην περιβόητη διάλεξή του στο Westminster College, στο Φούλτον του Μιζούρι, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 1946, όπου μίλησε πρώτη φορά για το Σιδηρούν Παραπέτασμα:

Από το Στετίνο στη Βαλτική έως την Τεργέστη στην Αδριατική Θάλασσα ένα σιδηρούν παραπέτασμα πέφτει πάνω στην ήπειρο. Πίσω από τη γραμμή αυτή βρίσκονται όλες οι πρωτεύουσες των παλαιών κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης — Βαρσοβία, Βερολίνο, Πράγα, Βιέννη, Βουδαπέστη, Βελιγράδι, Βουκουρέστι και Σόφια. Όλες αυτές οι φημισμένες πόλεις και οι πληθυσμοί που τις περιβάλλουν, βρίσκονται σε αυτό που πρέπει να ονομάσω σοβιετική σφαίρα. [...] Τα κομμουνιστικά κόμματα, που ήταν πολύ μικρά σε αυτές τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, έχουν καταλάβει εξέχουσα θέση και δύναμη δυσανάλογη με την αριθμητική τους ισχύ και αποσκοπούν στο να επιβάλουν παντού τον ολοκληρωτικό τους έλεγχο.[1]

Η χρήση του όρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έκφραση αυτή χρησιμοποιήθηκε από τις δυτικές κυβερνήσεις κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να προπαγανδίσει την απαγόρευση ελεύθερης επικοινωνίας των δορυφόρων της ΕΣΣΔ (ανατολικό μπλοκ) με τον υπόλοιπο κόσμο, προκειμένου οι πολίτες τους να παραμένουν στο εσωτερικό τους και οι μη ελεγχόμενες πληροφορίες να μένουν απ' έξω. Έτσι η έννοια του Σιδηρού Παραπετάσματος εκτείνονταν και στα λιμάνια και αεροδρόμια των χωρών αυτών. Σημειώνεται ότι όλα τα υπό ξένη σημαία πλοία που κατέπλεαν σε λιμάνια των κρατών του ανατολικού μπλοκ φυλάγονταν από ένοπλους στρατιώτες.

Οι λόγοι για την χρήση του όρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την εποχή εκείνη, με την υποστήριξη του ολοκληρωτικού καθεστώτος της Σοβιετικής Ένωσης, οι κομμουνιστικές δικτατορίες του λεγόμενου << Ανατολικού Μπλοκ >> είχανε ουσιαστικά μετατρέψει τις χώρες που ήλεγχαν σε απέραντες φυλακές, εντός των οποίων οι πολίτες υπόκεινταν σε συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και των θεμελιωδών ελευθεριών τους. Ένα από τα δικαιώματα αυτά, το οποίο στην κομμουνιστική Ευρώπη εκαταπατείτο κατάφωρα, ήτανε το δικαίωμα της αποδημίας --- η δυνατότητα δηλαδή να εγκαταλείψει κάποιος μόνιμα την χώρα του και να μεταναστεύσει σε κάποια άλλη. Έτσι λοιπόν προέκυψε ο όρος << Σιδηρούν Παραπέτασμα >> --- για να δείξει δηλαδή την ανάλογη με φυλάκιση αιχμαλωσία στην οποία οι λαοί της τότε σοβιετοκρατούμενης Ανατολικής Ευρώπης είχανε περιέλθει.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα