Σιδηροδρομικός Σταθμός Μώλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σιδηροδρομικός Σταθμός Μώλος)
Μώλος
Molos
Πληροφορίες
ΠεριοχήΜώλος, Φθιώτιδα
ΓραμμέςΑθήνα - Θεσσαλονίκη (υψηλών ταχυτήτων)
Χαρακτηριστικά
Έναρξη λειτουργίας20 Νοεμβρίου 2022
ΔιαχειριστήςΤΡΑΙΝΟΣΕ
Ηλεκτροκίνηση25kV AC (από Μάρτιο 2018)
Επίπεδα2
Τύπος δόμησηςΣτο έδαφος
Αποβάθρες2
Εγκαταστάσεις
Παροχές
Υπηρεσίες
Προηγούμενος σταθμός   ΤΡΑΙΝΟΣΕ   Επόμενος σταθμός
προς Αθήνα
Ταχεία

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Μώλου είναι σιδηροδρομικός σταθμός στον Μώλο του Νομού Φθιώτιδας. Βρίσκεται λίγο πιο έξω από την ομώνυμη κωμόπολη. Ο σταθμός αναμένεται να είναι έτοιμος προς επιβατική χρήση τον Σεπτέμβριο του 2018[1], οπότε θα έχουν περαιωθεί τα έργα για την απόλυτη ετοιμότητα της νέας γραμμής που εξυπηρετείται από τα τρένα υψηλών ταχυτήτων ανάμεσα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Θα εξυπηρετεί και γειτονικές περιοχές όπως τα Καμμένα Βούρλα.[2] Ο σχεδιασμός για σταθμό στον Μώλο αναφέρεται για πρώτη φορά το 1883 σε μελέτη για την υπό κατασκευήν γραμμή Αθηνών-Λαρίσης με χάραξη από τη Χαιρώνεια ως τη Λαμία που μοιάζει με τη σημερινή χάραξη από Τιθορέα ως Μώλο και Λιανοκλάδι, όμως τελικά επελέγη η χάραξη ως το 2019 μέσω Μπράλλου.[3] Η χωροθέτηση του σταθμού στον Μώλο επιτεύχθηκε το 1994 επί υφυπουργίας μεταφορών του Δημήτριου Αλαμπάνου κατόπιν διαβουλεύσεως με τις τοπικές αρχές[4] και στις 20 Νοεμβρίου 2022 εγκαινιάστηκε ο σταθμός που θα εξυπηρετεί τη γραμμή Αθήνα-Καλαμπάκα.[5]

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σταθμός έχει 4 γραμμές, εκ των οποίων οι 2 διαθέτουν στεγασμένες πλευρικές αποβάθρες, καθιστώντας δυνατή τη στάθμευση αμαξοστοιχιών. Στο κτήριο του σταθμού υπάρχει χώρος αναμονής, σκάλες για την πρόσβαση των γραμμών, καθώς και ανελκυστήρας. Τα εγκαίνια του πραγματοποιήθηκαν στις 8 Ιανουαρίου του 2018, μαζί με το υπόλοιπο τμήμα Τιθορέας-Λιανοκλαδίου[6], ενώ αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά ταυτόχρονα με το εν λόγω τμήμα, στις αρχές του Φεβρουαρίου του ιδίου έτους[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Σε εμπορική λειτουργία, έως τo Φεβρουάριο, η νέα γραμμή στο Τιθορέα – Λιανοκλάδι. Πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο - Metaforespress». Metaforespress. 2018-01-08. https://www.metaforespress.gr/sidirodromos/%CF%83%CE%B5-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%AD%CF%89%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85/. Ανακτήθηκε στις 2018-01-08. 
  2. Τα Καμένα Βούρλα συνδέονται με τρένο για Λαμία – Δείτε πότε θα είναι ο νέος σταθμός Λιανοκλαδίου έτοιμος!
  3. Περιοδικό Σιδηροτροχιά Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου τεύχος 52 σελίδες 5-18
  4. Πληροφορία από Κωνσταντίνα Αντεριώτη πολιτεύτρια ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας
  5. Έφτασε στον Σ.Σ. Μώλου το πρώτο τρένο – Επόμενος στόχος περισσότερα δρομολόγια από και προς τις μεγάλες πόλεις
  6. Newsroom. «Αλλάζει ο σιδηροδρομικός χάρτης της χώρας: Καταργούνται τρεις σταθμοί, ανοίγει το Καλλίδρομο | Documentonews.gr». Documento. http://www.documentonews.gr/article/allazei-o-sidhrodromikos-xarths-ths-xwras-katargoyntai-treis-stathmoi-anoigei-to-kallidromo. Ανακτήθηκε στις 2018-01-08.