Σιδηροδρομικός Σταθμός Αγρινίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
το κεντρικό κτήριο του σταθμού σήμερα

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Αγρινίου ήταν σταθμός των Σιδηροδρόμων Βορειοδυτικής Ελλάδος, επί της σιδηροδρομικής γραμμής Κρυονερίου - Αγρινίου. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το κέντρο του Αγρινίου και εξυπηρετούσε την περιοχή.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διέθετε πλευρική αποβάθρα , μηχανοστάσιο, την αποθήκη και τον κυλινδρικό υδατόπυργο[1][2]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούνιο του 1888 αρχίζουν οι εργασίες κατασκευής της γραμμής Μεσολογγίου – Αιτωλικού – Αγρινίου 44 χιλιομέτρων, την οποία εκμεταλλεύεται βελγικός οίκος. Σημαντικό μέρος της δαπάνης βαρύνει το ελληνικό δημόσιο. Η ανάδοχος εταιρία δεν κάνει δεκτή την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για προέκταση της γραμμής μέχρι το Κρυονέρι, ώστε να συνδεθεί ατμοπλοϊκώς με την Πάτρα και τις γραμμές του ΣΠΑΠ (Σιδηρόδρομοι Πειραιώς – Αθηνών Πελοποννήσου). Τον Μάρτιο του 1890 ο Χ. Αποστολίδης ιδρύει την Εταιρία Σιδηροδρόμου Βορειοδυτικής Ελλάδος[3] και στις 15 του μηνός πραγματοποιείται το πρώτο δρομολόγιο από το Μεσολόγγι προς το Αγρίνιο. Από τον επόμενο χρόνο παραδίδεται προς χρήση η προέκταση της γραμμής Μεσολογγίου – Κρυονερίου. Στη συνέχεια, οι ΣΒΔΕ περνούν από διάφορες φάσεις και συγχωνεύσεις μέχρι που καταλήγουν, τον Οκτώβριο του 1970, να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Μετά την κατάργηση της γραμμής, οι διάφορες εγκαταστάσεις εγκαταλείπονται στην τύχη τους και παραδίδονται στην φθορά. Η γραμμή εγκαταλείπεται τελείως τα επόμενα χρόνια και αρχίζουν οι φθορές και οι καταπατήσεις. Ο νεοσύστατος Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας απορροφά όλες τις σιδηροδρομικές εταιρίες της χώρας και πια διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται το σιδηροδρομικό δίκτυο στο σύνολό του. Το φθινόπωρο του 1980 ο δήμος Αγρινίου αποφάσισε την κατεδάφιση του κτιριακού συμπλέγματος του σιδηροδρομικού σταθμού Αγρινίου. Κάποιοι περίοικοι υποστήριζαν πως το συγκρότημα αποτελούσε εστία μόλυνσης και επίσης σχεδιάζονταν στην περιοχή να αναγερθούν σχολικά κτίρια. Το κυρίως κτήριο όπου στεγάζετο ο Σ.Σ. Αγρινίου διασώθηκε μετά από παρεμβάσεις πολιτών, αναπαλαιώθηκε και αξιοποιήθηκε από τον Δήμο Αγρινίου ως χώρος πολλαπλών χρήσεων, ενώ το μηχανοστάσιο, η αποθήκη και ο υδατόπυργος έχουν καταδαφιστεί[4] και στη θέση τους ανεγέρθη σχολικό συγκρότημα.

Επαναλειτουργία ΣΔΒΕ και σημερινή χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1987 ο ΟΣΕ αποφασίζει να εκποιήσει το έδαφος της γραμμής και να το πουλήσει, έχοντας πάρει πια απόφαση για οριστική αποχώρηση από το νομό. Με παρεμβάσεις του νεοϊδρυθέντος συλλόγου φίλων Σιδηροδρόμου "Χαρίλαος Τρικούπης",η απόφαση ακυρώνεται και μάλιστα το 1997 ο ΟΣΕ δημοπραττεί τη επαναδημιουργία του ξηλωμένου δικτύου.Το δίκτυο όντως επαναδημιουργείται το 2003 ωστόσο δεν δημιουργείται Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός στο Αγρίνιο και τα έργα τελικώς σταματούν και εγκαταλείπονται[5] τα σχέδια επαναλειτουργίας των ΣΔΒΕ παρά την ολοκληρωτική επαναδημιουργία της γραμμής[6]με το άρτι ανακαινισμένο δίκτυο να χαρακτηρίζεται "ενεργό υπό αναστολή" από τον ΟΣΕ [7]. Πρόκειται για μια ανακαίνιση η οποία έγινε χωρίς να παρουσιάζει επιχειρηματική ή αναπτυξιακή λογική , δεδομένου ότι στη βόρεια απόληξή της γραμμής δεν συνεχίζει το σιδηροδρομικό δίκτυο ενώ το νότιο τμήμα της γραμμής καταλήγει στο Κρυονέρι , αφού τα αρχικά σχέδια να περνά από τη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου ο σιδηρόδρομος τελικά δεν πραγματώθηκαν και έτσι η γραμμή είναι πλήρως αποκομμένη από το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο .

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Agrinio Memories». agriniomemories.gr. Ανακτήθηκε στις 2017-01-14. 
  2. «Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού | Σιδηροδρομικός Σταθμός Αγρινίου». odysseus.culture.gr. Ανακτήθηκε στις 2017-01-14. 
  3. «ΣΒΔΕ Ο σιδηρόδρομος του Αγρινίου». www.epoxi.gr. Ανακτήθηκε στις 2017-01-14. 
  4. «Sidirodromoi Borio Dytikis Ellados». sbde.freehostia.com. Ανακτήθηκε στις 2017-01-14. 
  5. «trena@mc00006: Σταθμοί της Αιτωλοακαρνανίας». users.ntua.gr. Ανακτήθηκε στις 2017-01-14. 
  6. «ΟΣΕ Μεσολογγίου: 13 εκατ. ευρώ για ένα τραίνο που δε σφύριξε ποτέ | Το Κουτί της Πανδώρας». Το Κουτί της Πανδώρας. 2011-09-13. http://www.koutipandoras.gr/article/ose-mesologgioy-13-ekat-eyro-gia-ena-traino-poy-de-sfyrixe-pote. Ανακτήθηκε στις 2017-01-14. 
  7. «Σιδηροδρομική Υποδομή». ose.gr. Ανακτήθηκε στις 11-6-2017.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)