Σιδηρόδρομοι Βορειοδυτικής Ελλάδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Σιδηρόδρομοι Βορειοδυτικής Ελλάδος (Σ.Β.Δ.Ε.) ήταν ελληνική σιδηροδρομική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1890 και διαχειριζόταν τη μετρικού εύρους (1.000 χιλιοστά) σιδηροδρομική γραμμή Αγρινίου-Μεσολογγίου-Κρυονερίου. Η εταιρεία απορροφήθηκε από τους Σιδηροδρόμους Πειραιώς - Αθηνών - Πελοποννήσου το 1953.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομάζονταν έτσι γιατί το δίκτυό της βρισκόταν κοντά στα βορειοδυτικά σύνορα της ελληνικής επικράτειας. Το καταστατικό της εταιρίας συντάχθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1890 και κυρώθηκε με Βουλευτικό Διάταγμα στις 12 Μαρτίου του ιδίου έτους. Τον Σεπτέμβριο του 1891 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια ολοκλήρου του δικτύου της Βορειοδυτικής Ελλάδος, μήκους 61,4,χιλιομέτρων, από το Κρυονέρι μέχρι το Αγρίνιο. Η εταιρία συνδύαζε χερσαία και θαλάσσια συγκοινωνία, καθώς με ατμόπλοιο οι επιβάτες μεταφέρονταν από το Κρυονέρι απέναντι, στην Πάτρα.

Το 1952 οι Σ.Β.Δ.Ε. πτώχευσαν και κατασχέθηκαν από το Ελληνικό δημόσιο. Το 1953 συγχωνεύτηκαν με τους Σιδηροδρόμους Πειραιώς - Αθηνών - Πελοποννήσου και αυτοί το 1962 ενσωματώθηκαν στους ΣΕΚ.