Σιδηροδρομική γραμμή Κωνσταντινουπόλεως - Πυθίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ηλεκτρικό περιφερειακό τρένο E68000 στο Καπίκουλε.

Η Σιδηροδρομική γραμμή Κωνσταντινουπόλεως - Πυθίου είναι η κύρια σιδηροδρομική γραμμή στην Ανατολική Θράκη και η ζευκτική γραμμή των Τουρκικών Κρατικών Σιδηροδρόμων προς την Ευρώπη. Κατασκευάστηκε το 1873 ως μέρος της κύριας γραμμής Σιδηροδρόμου της Ανατολής μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Βελιγραδίου.[1] Έχει μήκος 281,4 χλμ. Η γραμμή αποτελεί σημαντικό εμπορευματικό διάδρομο για τη χώρα.

Όταν άνοιξε, η γραμμή βρισκόταν εξ ολοκλήρου εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο, μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο δημιουργήθηκαν νέα σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Η γραμμή από το Πύθιο προς την Αδριανούπολη ήταν εντός του ελληνικού εδάφους και μόνο το τμήμα Κωνσταντινούπολη-Ντεμίρκιοπρου παρέμενε ακόμη στο τουρκικό έδαφος. Το 1971, οι κρατικοί σιδηρόδρομοι κατασκεύασαν μια νέα γραμμή από το Πεχλιβάνκιοϊ (Άγιος Πέτρος) έως τα βουλγαρικά σύνορα στο Καπίκουλε, παρακάμπτοντας το ελληνικό έδαφος.

Η αρχική γραμμή προς το Πύθιον εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για συνδέσεις με την Ελλάδα.

Λόγω της κατασκευής του προαστιακού σιδηροδρομικού συστήματος Μάρμαραϊ στην Κωνσταντινούπολη καθώς και της αποκατάστασης του ανατολικού τμήματος του σιδηροδρόμου, η υπηρεσία μεταξύ Τσερκέζκιοϊ (Κουπέριο) και Κωνσταντινουπόλεως είναι προσωρινά ανεσταλμένη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «CO History». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2012.