Σιγισμούνδος των Έστε (1433-1507)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σιγισμούνδος των Έστε (1433-1507)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση31  Αυγούστου 1433
Φερράρα
Θάνατος1  Απριλίου 1507
Ρώμη
Αιτία θανάτουπτώση από ύψος
Συνθήκες θανάτουθανατηφόρο δυστύχημα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΤέκναΈρκολε των Έστε (γιος Σιγισμούνδου)
Λουκρητία των Έστε (κόρη Σιγισμούνδου)
ΓονείςΝικολό Γ΄ ντ'Έστε και Ριχάρδα του Σαλούτσο
ΑδέλφιαΤζινέβρα των Έστε
Έρκολε Α΄ ντ'Έστε
Λεονέλλο των Έστε
Ούγκο των Έστε
Μελιαντούζε των Έστε
Μπόρσο των Έστε
ΟικογένειαΟίκος των Έστε
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Να μη συγχέεται με τον ανιψιό του Σιγισμούνδο των Έστε (1480-1524).

Ο Σιγισμούνδος (ιταλ.: Sigismondo d'Este, 31 Αυγούστου 1433 - 1 Απριλίου 1507) από τον Οίκο των Έστε ήταν κύριος του Σαν Μαρτίνο ιν Ρίο, Καμπογκαλιάνο, Ροντέλια, Καστελαράνο και Σαν Κασιάνο, κυβερνήτης του Ρέτζιο Εμίλια, κυβερνήτης και υποδιοικητής του δουκάτου της Φερράρα και γενικός αρχηγός του στρατού της Φεράρα. Είναι ο ιδρυτής του κλάδου Έστε-Σαν Μαρτίνο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Φερράρα και ήταν ο δεύτερος γιος του Nικολό Γ΄ και της 3ης συζύγου του Ριτσάρντα ντι Σαλούτσο. Το 1434 βαπτίστηκε και χρίστηκε ιππότης από τον ανάδοχό του Σιγισμόνδου της Βοημίας & Γερμανίας. Ο Σιγισμούνδος, η μητέρα του και ο μεγαλύτερος αδελφός του Έρκολε κατέφυγαν στην Αυλή του Αλφόνσου Ε΄ της Αραγωνίας. Το 1463 εξελέγη κυβερνήτης του Ρέτζιο Εμίλια από τον νόθο αδελφό του Μπόρσο των Έστε. Τον Δεκέμβριο του 1470 πολέμησε εναντίον του κόμη Γκουίντο Πεπόλι, λεηλατώντας τα εδάφη του Πεπόλι ως αντίποινα για τη λεηλασία του Πεπόλι στα εδάφη του Σιγισμούνδου. Τον Μπόρσο διαδέχτηκε ο μεγαλύτερος αδελφός του Έρκολε Α΄, ο οποίος διατήρησε τον Σιγισμούνδο ως υπαρχηγό του Ρέτζιο Εμίλια και του ανέθεσε να κυβερνά το δουκάτο, όταν αυτός απουσίαζε. Μεταξύ 1467 και 1488 ο Σιγισμούνδος πολέμησε σε αρκετούς πολέμους για λογαριασμό τού αδελφού του και από το 1488 και μετά έγινε ο μόνος άνδρας, που κυβερνούσε στην απουσία εκείνου.

Ως ανταμοιβή ο Έρκολε Α΄ έδωσε στον αδελφό του τις κυριότητες του Σαν Μαρτίνο ιν Ρίο, [1] Καμπογκαλιάνο, Ροντέλια, Καστελαράνο και Σαν Κασιάνο. Το 1507 ο Σιγισμούνδος έπεσε από τα σκαλιά της βασιλικής του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη και απεβίωσε. Οι διάδοχοί του, τού κλάδου Έστε-Σαν Μαρτίνο, κυβέρνησαν το Καστελαράνο έως και το 1758.

Θέμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε μία γυναίκα, που ονομαζόταν Πιτσοκάρα [2] και είχε τέκνα:

  • Έρκολε απεβ.1517, μαρκήσιος του Σαν Μαρτίνο. Νυμφεύτηκε την Αντζόλα Σφόρτσα, με την οποία είχε έναν γιο, τον Σιγισμούνδο, κληρονόμο του. [3]
  • Λουκρητία, παντρεύτηκε τον Αλμπερίγκο Μαλασπίνα, μαρκήσιο της Μάσσα-Καρράρα. Είχε κόρες:
  • Μπιάνκα, παντρεύτηκε τον Αμερίγκο Σανσεβερίνο, κόμη του Καπάτσο.
  • Ντιάνα απεβ. 1555, παντρεύτηκε τον Ουγκουτσόνε Κοντράρι, κόμη του Βινιόλα.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]