Σιγιβέρτος Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Σιγιβέρτος Β΄
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση602[1]
Θάνατος10  Οκτωβρίου 613[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης[1]
Οικογένεια
ΓονείςΘευδέριχος Β΄[1]
ΑδέλφιαChildebert[2]
Corbus[3]
Merowech[3]
ΟικογένειαΜεροβίγγειοι[1]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΒασιλέας των Φράγκων
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σιγιβέρτος Β΄, Sigebert, Sigisbert II (601 - 613) από τον Οίκο των Μεροβιγγείων ήταν βασιλιάς της Αυστρασίας & Βουργουνδίας (613).

Βιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρώτος από τους νόθος γιους τού Θευδέριχου Β΄ από μία ερωμένη του αγνώστου ονόματος.

Το 613 απεβίωσε ο πατέρας του χωρίς νόμιμα τέκνα· τότε ο Βαρνάχαρ Β΄ μαγιορδόμος της Αυστρασίας έφερε τον Σιγιβέρτο Β΄ ενώπιον εθνικής συνέλευσης και οι ευγενείς τον ανακήρυξαν βασιλιά επί των δύο βασιλείων τού πατέρα του. Ήταν υπό την επιρροή της προ-γιαγιάς του Βρουνχίλδης, αντιβασίλισσας. Όταν ο Χλωτάριος Β΄ της Νευστρίας (εξάδελφος τού πάππου του) εισέβαλε στο βασίλειο, ο Βαρνάχαρ Β΄ και ο Ράντο μαγιορδόμος της Βουργουνδίας ενώθηκαν με τον Χλωτάριο Β΄, αναγνωρίζοντάς τον ως τον νόμιμο αντιβασιλιά και κηδεμόνα τού Σιγιβέρτου Β΄. Πρόσταξαν τον στρατό να μην αντιτεθεί σε αυτόν της Νευστρίας· πρόδωσαν έτσι τον Σιγιβέρτο Β΄ και τη Βρουνχίλδη.

Ο Σιγιβέρτος Β΄ και η Βρουνχίλδη συνάντησαν τον στρατό τού Χλωτάριου Β΄ στο Αισν, αλλά ο πατρίκιος Αλέθεος, ο δούκας Ρόκκο και ο δούκας Σίγκβαλντ τους εγκατέλειψαν. Ο νεαρός βασιλιάς και η προ-γιαγιά του διέφυγαν, αλλά ο Χλωτάριος Β΄ τους πρόσαβε στη λίμνη Νεσατέλ και τους εκτέλεσε μαζί με τον Κόρμπο (νεότερο αδελφό τού Σιγιβέρτου Β΄). Ο Λωτάριος Β΄ ένωσε την Αυστρασία με τη Νευστρία και έτσι έγινε βασιλιάς όλων των Φράγκων.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bruno Dumézil, La reine Brunehaut, éditions Fayard, Paris, 2008, pp.314, 319.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Sigebert II της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).