Σιβιτανίδειος Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σιβιτανίδειος Δημόσια Σχολή
Τεχνών και Επαγγελμάτων
Ίδρυση1927
ΈδραΚαλλιθέα Αττικής, Ελλάδα
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η Σιβιτανίδειος Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων (ΣΔΣΤΕ) είναι νομικό πρόσωπο δημόσιου δικαίου (ΝΠΔΔ) με έδρα την Καλλιθέα Αττικής και συνεχίζει να παρέχει μέση και κατώτερη τεχνική εκπαίδευση συντηρούμενη από το κληροδότημα του Βασιλείου Σιβιτανίδη και υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. Στη Σιβιτανίδειο λειτουργούν τομείς μηχανολογίας, ηλεκτρολογίας, ηλεκτρονικής, δομικών έργων κ.ά.

Ιδρύθηκε στην Καλλιθέα το 1927 με τη διαθήκη του Βασιλείου Σιβιτανίδη, μεγαλοεπιχειρηματία και ευεργέτη από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (1830–1921).[1] Αρχικά λειτούργησε με πέντε ειδικότητες οι οποίες στη συνέχεια αυξήθηκαν. Στις αρχές της δεκαετίας του '50 πελάτες της Σχολής ήταν η Πάντειος Σχολή, το ΠΙΚΠΑ, το Υπουργείο Οικονομικών, Βιομηχανίας, Εθνικής Άμυνας κ.ά. για εργασίες ξυλουργικές, μηχανουργικές κ.λπ. Στα μέσα της δεκαετίας αυτής 1.000 περίπου μαθητές φοιτούσαν στα τμήματα της Σιβιτανιδείου σε διάφορες ειδικότητες.

Στα πλαίσια της Σχολής λειτουργούν και Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2 (ΚΕΔΙΒΙΜ2). Μέχρι το σχολικό έτος 2008–2009 υπήρχε και Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ), ενώ από το σχολικό έτος 2012–2013 λειτουργεί το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο (1ο ΕΠΑΛ) στους τομείς της Υγείας και Πρόνοιας, Γεωπονίας, τροφίμων και περιβάλλοντος καθώς και στον τομέα της πληροφορικής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εγκυκλοπαίδεια Δομή, τόμ. 26, σ. 589. ISBN 960-8177-78-2.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]